Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Francúzske úrady vyšetrujú podozrenie z prípravy teroristického útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzske úrady začali vyšetrovanie siedmich osôb podozrivých zo založenia teroristickej organizácie, uviedli v sobotu justičné zdroje, ktoré dodali, že päť zo zadržaných bolo vzatých do väzby. Zvyšní dvaja sú pod súdnym dohľadom.

Podľa agentúry AFP sa podozriví údajne hlásia ku krajne ľavicovej scéne. Šesť mužov a jednu ženu, všetci vo veku od 30 do 36 rokov, polícia zadržala v utorok na základe podozrenia, že pripravovali násilný trestný čin. Počas razií v bydliskách zadržaných policajti našli zbrane a predmety, ktoré by mohli slúžiť na výrobu bômb.

Medzi zadržanými je podľa spravodajského portálu France Info aj anarchistický aktivista, ktorý takmer 10 mesiacov po boku Kurdov z ich autonómnej oblasti Rojava bojoval v Sýrii proti džihádistickej organizácii Islamský štát. Od návratu do Francúzska v januári 2018 ho monitorovala vládna agentúra Generálne riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť (DGSI). Tá nedávno zaznamenala signály, ktoré naznačovali, že muž vytvára skupinu s cieľom páchať násilné činy. Doposiaľ však nebol identifikovaný žiadny presný cieľ ich údajného plánu.

Práve v nákladnom vozidle tohto muža policajti našli materiál použiteľný na výrobu výbušného zariadenia: výbušnú látku TATP - známu aj ako Satanova matka, oceľové guľôčky, ale aj brokovnicu s odpílenou hlavňou, revolver, nôž a strelivo. Pri prehliadkach, ktoré vykonalo DGSI, sa v domácnosti ďalšieho z podozrivých našla časť výstroja príslušníka francúzskych Republikových bezpečnostných rot (CRS): nohavice, prilba a policajný štít.

Viac o téme: TerorizmusPrípravaPodozrenieútok Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu