Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Anglicko čakajú nové opatrenia: Britskí poslanci schválili systém prísnych reštrikcií

Britský premiér Boris Johnson so svojimi ministrami Zobraziť galériu (2)
Britský premiér Boris Johnson so svojimi ministrami (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili v utorok večer nový prísny trojstupňový systém epidemiologických reštrikcií pre Anglicko. Opatrenia následne začali platiť od stredy, ktorou sa v Anglicku skončil dovtedajší lockdown.

Za reštrikcie hlasovalo 291 poslancov, pritom sa ich vyslovilo 78. Zvyšní poslanci 650-člennej snemovne sa hlasovania zdržali. Proti novému systému reštrikcií navrhnutých vládou však hlasovalo až 55 poslancov z Konzervatívnej strany premiéra Borisa Johnsona. Ide o dosiaľ vôbec najväčšiu vzburu, akej čelil premiér od svojho vlaňajšieho nástupu do úradu, uvádzajú stanica BBC i agentúra AFP.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Ďalších 16 poslancov z Konzervatívnej strany sa hlasovania zdržalo. Mnohí z nich pritom vyjadrili obavy v súvislosti s dvoma prísnejšími stupňami reštrikcií. Vyslovili ich počas debaty, ktorá hlasovaniu v Dolnej snemovni predchádzala.

V súlade s novými trojstupňovými opatreniami budú všetky časti Anglicka rozdelené na tie so stredným, vysokým a veľmi vysokým rizikom šírenia nového koronavírusu a v závislosti od tohto zaradenia v nich budú platiť rôzne prísne opatrenia. Väčšina Anglicka zahŕňajúca vyše 55 miliónov ľudí sa však ocitne v jednej z dvoch najprísnejších kategórií, uvádza BBC.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Nové trojstupňové reštrikcie sú podľa britskej vlády prísnejšie než obdobný systém, ktorý v Anglicku platil ešte pred lockdownom zavedeným v novembri. V oblastiach v druhom stupni rizika sa ľudia nesmú v interiéroch stretávať s nikým okrem členov svojej domácnosti či najbližších. Vonku sa však stále smú zhromažďovať maximálne po šiestich, čo už ale neplatí pre oblasti v treťom najvyššom stupni rizika šírenia nákazy.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu