Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Údaje o koronavíruse sú nepoužiteľné, tvrdia zdroje z maďarského zdravotníctva

Koronavírus v Maďarsku Zobraziť galériu (4)
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BUDAPEŠŤ - Oficiálne údaje operačného štábu týkajúce sa šírenia nového druhu koronavírusu v Maďarsku sú k epidemiologickým rozhodnutiam nepoužiteľné, napísal v utorok denník Népszava s odvolaním sa na zdroje z kruhov zdravotníctva.

Zverejňované údaje sú čoraz ťažšie interpretovateľné, nezapadajú do kontextu a vzájomne si odporujú. Uplynulý víkend odborníkov napríklad zarazilo, že pomer prírastku nakazených bol 40-percentný a v pondelok až 62,5-percentný, pričom počet denných testov nevysvetliteľne výrazne klesol.  Kým v poslednom období bolo bežne urobených denne až takmer 20.000 testov, v posledných dňoch to bolo už iba menej ako 9000.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

S pochybnosťami prijali zdravotníci aj údaje vládnej štatistiky týkajúce sa zotavených z ochorenia COVID-19. Kým donedávna počet zotavených bol vždy pod hodnotou 2800, v pondelok už operačný štáb informoval o 8200 prípadoch uzdravených. Podľa denníka operačný štáb sa ani len nepokúsil zdôvodniť nezvyčajný vývoj pandémie.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

Népszava sa už vyše 50-krát obrátila na informačné centrum operačného štábu vlády na vyjasnenie protichodných a nevysvetlených otázok, avšak bezvýsledne. Zdroje pracujúce v zdravotníctve pre denník uviedli, že považujú zverejňované údaje za nepoužiteľné pre rozhodovanie o epidemiologických opatreniach.

Príčinou tohto stavu sčasti môže byť podľa nich aj skutočnosť, že údaje zaznamenávajú v rôznych časoch a z rôznych zdrojov, napríklad údaje záchrannej služby OMSZ spracúvajú ručne. Situáciu v oblasti údajov ďalej komplikuje, že nemocnice a záchranári začali robiť už aj antigénové rýchlotesty, po ktorých môže nasledovať ešte aj PCR test na potvrdenie, čím sa jeden človek dostáva do štatistiky dvakrát.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

Experti však v jednom súhlasia so šéfkou Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecíliou Müllerovou, ktorá povedala, že síce v pomalšom tempe, ale nákaza nového druhu koronavírusu sa v krajine stále šíri ďalej a zatiaľ iba smeruje k svojmu vyvrcholeniu.

Pribudlo 3951 nakazených a zomrelo 154 pacientov

Za posledných 24 hodín pribudlo v Maďarsku 3951 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pričom v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobovaným týmto koronavírusom zomrelo v tomto čase 154 zväčša starších chronicky chorých pacientov, informoval v utorok operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Údaje o koronavíruse sú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

Od vypuknutia pandémie koronavírusu sa infikovalo už 221.073 osôb a počet obetí dosiahol 4977. Priebežne stúpa aj počet zotavených z ochorenia, ktorých je v súčasnosti 64.802. Aktuálne je nakazených 151.294 ľudí, z ktorých 20 percent pochádza z Budapešti. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 v súčasnosti 7884 pacientov, z nich 662 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Viac o téme: PandémiaúdajeŠtatistikyMaďarskoBudapešťKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu