Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zrušenie prezidentskej imunity v Mexiku: Senát schválil ústavnú zmenu

Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador
Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

MEXIKO - Mexický Senát vo štvrtok schválil ústavnú reformu, ktorou sa ruší imunita prezidenta pred stíhaním za trestné činy spáchané počas výkonu funkcie. Informoval o tom Senát na svojom konte na sociálnej sieti Twitter s tým, že odobratie imunity sa vzťahuje aj na prípady korupcie.

Podľa súčasnej mexickej ústavy môžu byť úradujúci prezidenti súdení iba za vlastizradu a niektoré ďalšie závažné trestné činy. Zmenu tejto ústavy schválili členovia hornej komory mexického Kongresu pomerom hlasov 89 k 23. Tento návrh predložil prezident Andres Manuel López Obrador - ľavicový populista, ktorý tvrdí, že prezidentská imunita podporila korupciu v krajine.

Koalícia na čele s prezidentovým Národným hnutím obnovy (MORENA)  dominuje obom komorám Kongresu. López Obrador ešte ako opozičný politik obvinil svojich predchodcov v úrade hlavy štátu z rôznych trestných činov. Pred trestným stíhaním ich však ochránila ústava. Mexický najvyšší súd pred mesiacom - v októbri roku 2020 - schválil uskutočnenie referenda, ktoré má rozhodnúť o trestnom stíhaní piatich bývalých prezidentov Mexika,

Referendum sa má týkať prípadov Carlosa Salinasa, Ernesta Zedilla, Vicenteho Foxa, Felipeho Calderóna a Enriqueho Peňu Nieta, ktorí sa vystriedali vo funkcii hlavy štáty v rokoch 1988–2018. López Obrador navrhol, aby sa referendum konalo 6. júna 2021. V tento deň sú v Mexiku podľa AP naplánované tzv. polčasové voľby do mexického Kongresu, ktoré sú pre Lópeza Obradora kľúčové na udržanie si väčšiny v Kongrese.

Viac o téme: PrezidentImunitaMexikoSenát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu