Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Volebná dráma v USA sa ešte nekončí: Trumpov volebný tím požiadal o prepočet hlasov v štáte Georgia

Donald Trump a Joe Biden
Donald Trump a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon/Evan Vucci)

WASHINGTON - Volebný tím Donalda Trumpa požiadal o prepočítanie hlasov odovzdaných počas prezidentských volieb v štáte Georgia, v ktorom už ručný prepočet všetkých hlasov potvrdil víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Biden v Georgii po pôvodnom zrátaní 99 percent hlasov viedol nad úradujúcim šéfom Bieleho domu o približne 14.000 hlasov. Štát minulý týždeň oznámil, že všetky hlasy ručne prepočíta. Štátny tajomník Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb, v piatok 20. novembra oficiálne potvrdil Bidenove víťazstvo. Podľa ručného prepočtu Biden Trumpa porazil o 12.670 hlasov, čo predstavuje iba 0,25 percent zo všetkých približne 5 miliónov odovzdaných hlasov. 

Zákony v Georgii umožňujú prezidentským kandidátom požiadať o strojový prepočet hlasov v prípade, ak bol rozdiel vo výsledkoch kandidátov menší ako 0,5 percenta. Ručný prepočet, ktorý sa uskutočnil tento týždeň, vyplynul z požiadavky povinného auditu a nie je považovaný za oficiálny prepočet. Zákon v štáte totiž vyžaduje, aby výsledky aspoň jedných miestnych volieb boli prepočítané ručne s cieľom overiť presnosť strojov, ktoré volebné hlasy počítajú. Raffensperger si na tento účel vybral prezidentské voľby.

Trump na Twitteri audit kritizoval a nazval ho "vtipom". Bez podložených dôkazov napísal, že v Georgii sa našli tisícky podvodných hlasov. Aj keď ručný prepočet odhalil niekoľko tisíc hlasov, ktoré neboli pôvodne započítané, podľa miestnych úradov tieto hlasy nezvrátili výsledok volieb v prospech Trumpa.

Viac o téme: VoľbyHlasyPrepočetDonald TrumpGeorgiaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu