Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Som pripravený spolupracovať s akýmkoľvek potvrdeným prezidentom USA, odkázal Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že je pripravený spolupracovať s akýmkoľvek americkým lídrom, a zagratuluje komukoľvek, kto vzíde ako víťaz amerických prezidentských volieb, keď budú vyjasnené všetky právne formality. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Putin zdôraznil, že za jeho rozhodnutím zatiaľ nezablahoželať novozvolenému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi nie je žiadny "skrytý motív". Podľa jeho slov Kremeľ iba čaká na "ukončenie tamojšieho politického patu". "Budeme spolupracovať s každým, kto má dôveru amerického ľudu," povedal Putin. Víťaza však podľa jeho slov musí uznať buď opozičná strana, alebo musia byť legitímnou cestou potvrdené konečné výsledky hlasovania.

Jeho výrok nasledoval po predošlom stanovisku Kremľa, že Moskva si počká na oficiálne výsledky amerických prezidentských volieb a až potom sa vyjadrí k novému šéfovi Bieleho domu. Dosluhujúci americký prezident Donald Trump po tom, ako americké médiá 7. novembra na základe odovzdaných hlasov a počtu voliteľov, ktorých hlasy má podľa projekcií dostať, neoficiálne vyhlásili Bidena za 46. zvoleného prezidenta USA, inicioval súdne spory týkajúce sa prepočítavania hlasov v jednotlivých štátoch a odmieta prijať porážku.

Putin zároveň označil americký volebný systém za defektný a vyhlásil, že Washington nemá právo súdiť iné krajiny za problematický priebeh demokratických volieb. Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí monitorovali americké voľby, uviedli, že predčasné hlasovanie, ako aj hlasovanie v samotný deň volieb bolo "súťaživé a dobre zorganizované".

Pozorovatelia však skritizovali "nepodložené obvinenia zo systematických nedostatkov, a to najmä zo strany súčasného prezidenta, čo poškodzuje dôveru spoločnosti v demokratické inštitúcie".

Viac o téme: PrezidentRuskoMoskvaWashingtonVladimir PutinSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu