Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z Ruska dorazili do Budapešti prvé vzorky vakcíny proti KORONAVÍRUSU: Varovanie z Bruselu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

BUDAPEŠŤ - Odborníci maďarského štátneho laboratória už môžu začať testovať ruskú vakcínu proti novému druhu koronavírusu. Jej vzorky totiž vo štvrtok letecky doviezli z Ruska do Budapešti. Oznámil to na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa jeho slov je Maďarsko prvou európskou krajinou, ktorá dostala vzorky očkovacej látky. Desať vzoriek bolo pri prevoze skladovaných v kontajneri, v ktorom priebežne udržiavali teplotu mínus 18 stupňov Celzia. "Maďarskí experti majú vakcínu analyzovať tak, aby (následne) padlo odborne podložené rozhodnutie o prípadnom použití ruskej očkovacej látky," dodal Szijjártó.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Šéf maďarskej diplomacie ešte 13. novembra povedal, že s ruskou stranou pokračujú rokovania aj o prípadnej výrobe tejto očkovacej látky na území Maďarska. Budapešť pritom podľa jeho slov rokuje o možnostiach nákupu vakcíny proti koronavírusu aj s Čínou či Izraelom. Minister vtedy tiež ocenil, že pokročil aj vývoj vakcíny na ktorej spolupracuje americká a nemecká firma.

Brusel varuje Maďarsko

Plány Maďarska dovážať a prípadne aj používať ruskú vakcínu Sputnik proti novému druhu koronavírusu vyvolávajú podľa Európskej komisie (EK) bezpečnostné obavy a môžu tiež podkopať všeobecnú dôveru voči očkovacím látkam. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ak by maďarská vláda pristúpila k testovaniu ruskej vakcíny, prípadne by ju aj vyrábala, bol by to podľa Bruselu bezprecedentný prípad, citovalo zo štvrtkového vyhlásenia EK internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG). V Európskej únii (EÚ) totiž nie je možné uviesť na trh očkovaciu látku, ktorá nemá povolenie Európska agentúra pre lieky (EMA). Maďarská vláda zatiaľ nereagovala na otázku Reuters, či proces povoľovania ruskej vakcíny mieni realizovať vo vlastnej réžii, alebo prostredníctvom procesov EÚ.

Viac o téme: VakcínaVzorkyRuskoMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu