Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Katalánsku od pondelka čiastočne otvoria bary, reštaurácie a kiná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

BARCELONA - Bary, reštaurácie a kiná budú v Katalánsku, ktorého regionálna vláda ich zatvorila v polovici októbra v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu, od pondelka znovu otvorené. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Od pondelka budú môcť byť bary a reštaurácie otvorené do 21.30 h, pričom v ich vnútorná kapacita môže byť naplnená na 30 percent. Kapacita kín, divadiel a koncertných sál môže byť využitá na polovicu.

Regionálna vláda zachovala v platnosti nočný zákaz vychádzania aj obmedzenia pohybu osôb do a z regiónu, ktoré boli súčasťou opatrení zavedených v polovici októbra. "Podarilo sa nám zmeniť dynamiku šírenia nákazy bez toho, aby sme sa museli uchýliť k prísnemu lockdownu, aký nastal v marci počas prvej vlny pandémie," uviedol na tlačovej konferencii dočasný katalánsky premiér Pere Aragones.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rovnako ako vo zvyšku Španielska aj v Katalánsku počet novoinfikovaných klesá. "Situácia sa stabilizovala (s tendenciou) k výskytu menšieho počtu prípadov, naďalej však zostáva veľmi znepokojujúca, pretože incidencia je stále vysoká," uviedol v stredu španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa.

Španielsko je s viac ako 42.000 úmrtiami a s vyše 1,5 miliónom potvrdených prípadov jednou z najviac postihnutých krajín v Európskej únii. Je v poradí štvrtou krajinou EÚ s najvyšším počtom úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19. Na prvých troch miestach sa nachádzajú Spojené kráľovstvo, Taliansko a Francúzsko.

Viac o téme: RúškaPandémiaŠpanielskoBarcelonaKatalánskoMadridKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu