Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

WHO ukončila dlhé debaty: Tento známy liek je proti koronavírusu neúčinný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Gilead Sciences)

LONDÝN - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala stanovisko, v ktorom neodporúča používať liek remdesivir proti covidu-19. Podľa nej chýbajú akékoľvek dôkazy, že liek zvyšuje šance na prežitie pacientov s touto chorobou, či že u nich znižuje potrebu pľúcnej ventilácie. Antivirotický liek remdesivir získal celosvetovú pozornosť čoby potenciálne účinný liek pre pacientov s vážnym priebehom covidu-19 a zdravotníci ho čím ďalej častejšie používajú pri liečbe pacientov v nemocnici. Jeho skutočná účinnosť v klinickej praxi však zostáva neistá.

Panel WHO zložený z medzinárodných expertov uviedol, že remdesivir nie je odporúčaniahodný pre nemocničných pacientov s covidom-19 bez ohľadu na to, ako vážny je ich zdravotný stav. Odporúčanie podľa WHO vychádza z nových zistení pri výskume, ktorý porovnával účinky viacerých medikamentov používaných pri liečbe covidu-19 na celkovo 7000 hospitalizovaných pacientoch. Z nich nevyplýva, že remdesivir nemá na liečbu žiadny efekt, ale skôr že na základe dostupných údajov nie sú dôkazy o tom, že zlepšuje vyhliadky pacientov na uzdravenie, uviedol panel.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

S ohľadom na možnosť škodlivých vedľajších účinkov, relatívne vysokú cenu i neľahkú aplikáciu - remdesivir musí byť vpichovaný do žily - preto WHO považovala za adekvátne vydať negatívne stanovisko pre užívanie tohto lieku. Látka remdesivir, ktorú vyvinul tím pod vedením českého vedca Tomáše Cihláře, pôvodne mala slúžiť pre liečbu krvácajúcej horúčky eboly v Kongu. Liek je však od marca nasadzovaný aj pri liečbe pacientov s covidom-19. Česká vláda v októbri schválila nákup 10.000 dávok tohto lieku za 205 miliónov korún.

WHO ukončila dlhé debaty:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedúci lekár Kliniky anestézie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Všeobecnej fakultnej nemocnice (VFN) Martin Balík v polovici októbra uviedol, že remdesivir ochránil mnoho pacientov pred nutnosťou intenzívnej starostlivosti. K výsledkom skorších klinických testov WHO, ktoré vplyv lieku na dĺžku hospitalizácie či prežitie popierali, sa Balík vtedy podrobnejšie vyjadrovať nechcel. "Naše skúsenosti sú ale také, že pri dodržaní špecifických indikačných podmienok liek funguje. Dokonca som presvedčený, že mnoho pacientov ochránil pred prechodom na intenzívnu starostlivosť," dodal.

Viac o téme: PandémiaStanoviskoWHOKoronavírusRemdesivir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu