Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V košickej zoo dosiaľ potvrdili vírus vtáčej chrípky u piatich kačíc

Kačica pižmová
Kačica pižmová (Zdroj: gettaimages.com)

KOŠICE - V košickej zoologickej záhrade zaznamenali dosiaľ päť kačíc, u ktorých Národné referenčné laboratórium vo Zvolene potvrdilo vírus vtáčej chrípky. K prvým trom kačiciam pižmovým pribudli v stredu (13. 1.) dve kačice obojkové. Pre verejnosť ostáva zoo až do odvolania zatvorená, potvrdila vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

Vírusu vtáčej chrípky u prvých dvoch kačíc pižmových, ktoré uhynuli, laboratórne potvrdili 7. januára. Zoo následne v rámci opatrení z rozhodnutia regionálnej veterinárnej a potravinovej správy pre návštevníkov zatvorili. Pravdepodobným zdrojom nákazy je voľne žijúce vtáctvo a kontakt s chovanými vtákmi. Zistený vírus nie je prenosný na človeka. "V košickej zoo platia v týchto dňoch sprísnené pravidlá chovu. Inštalovali sme dezinfekčné rohože, pri vstupe najmä pre zásobovanie máme dezinfekčný brod, do krmiva pridávame viac vitamínov a podporných látok pre ohrozené druhy, ktoré žijú vo vonkajších expozíciách," uviedol zoológ Patrik Pastorek.

V pozmenenom režime pracujú aj chovatelia na úseku vtákov. Starostlivosť o nich je z hľadiska ošetrovania striktne rozdelená tak, aby sa zabránilo riziku prenosu. Od potvrdenia vtáčej chrípky platí tiež ochranné pásmo v okruhu troch kilometrov od ohniska výskytu. Zoologická záhrada chová takmer 500 vtáčích jedincov. V prípade priaznivého vývoja by sa podľa predpokladov mohli jej brány opätovne otvoriť vo februári. Vtáčia chrípka sa v Zoo Košice objavila aj v roku 2017, keď ju potvrdili 4. januára.

Viac o téme: ChrípkaZooVtákyKačiceKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu