Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Von der Leyenová a Sassoli upozornili na význam nového paktu pre migráciu a azyl

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

BRUSEL - Súčasný systém EÚ na riadenie migrácie a azylovej politiky nefunguje a preto Európska komisia (EK) ponúka nový začiatok. Uviedla vo štvrtok predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vo svojom príspevku na Medziparlamentnej konferencii o migrácii a azyle, ktorú prostredníctvom videokonferencie usporiadal predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli a predseda nemeckého Bundestagu Wolfgang Schäuble.

Von der Leyenová pripomenula, že migrácia v Európe vždy existovala a aj bude. Ak je podľa nej dobre riadená obohacuje spoločnosti a prináša do nich nové talenty. "Súčasný systém však už nefunguje. Náš nový pakt o migrácii a azyle ponúka nový začiatok," uviedla s odkazom na iniciatívu eurokomisie zo septembra tohto roku a spresnila, že EÚ sa snaží vybudovať systém, ktorý bude schopný dlhodobo riadiť migráciu a je založený na európskych hodnotách. Von der Leyenová zdôraznila tiež potrebu preukázať solidaritu s členskými štátmi na vonkajších hraniciach Únie, ktorých obavy týkajúce sa migrácie je potrebné vypočuť a diskutovať o nich.

Sassoli vo svojom prejave upozornil, že akýkoľvek účinný migračný a azylový systém EÚ musí byť založený na určitých zásadách. Spresnil, že je potrebné spravodlivé rozdelenie zodpovednosti za prijímanie ľudí, ktorí hľadajú pomoc a ochranu, za operácie na identifikáciu utečencov, posudzovanie žiadostí o azyl, prijímanie utečencov a vykonávanie repatriácií.

"To znamená oveľa väčšie odhodlanie tak pri premiestňovaní utečencov v rámci Únie, ako aj pri presídľovaní utečencov z tretích krajín. Musíme definovať alternatívne právne cesty ochrany, napríklad humanitárne víza. Potrebujeme tiež systém zdieľaných pravidiel pre záchranu na mori a vylodenie zachránených ľudí," odkázal Sassoli. Dodal, že nikto nesmie "kriminalizovať" tých, ktorí zachraňujú životy migrantov, pretože plnia nielen povinnosť zakotvenú v medzinárodnom morskom práve, ale aj svoju morálnu povinnosť.

Šéf europarlamentu privítal návrh Európskej komisie o migračnom a azylovom pakte a zároveň vyjadril nádej, že súčasný europarlament využije "historickú príležitosť" a uskutoční účinnú a humánnu politiku v oblasti migrácie.

Odkázal tiež, že užšia európska spolupráca v tejto oblasti znamená aj koordinovanejší prístup medzi políciou a spravodajskými silami, aby bolo možné - v spolupráci s partnermi EÚ v krajinách pôvodu a tranzitu migrantov - rozkladať zločinecké organizácie, ktoré sa živia pašovaním ľudí na všetkých hlavných migračných trasách. Podľa neho bude taktež potrebné otvoriť legálne kanály pre prisťahovalectvo na pracovné účely založené na potrebách európskeho trhu práce.

Viac o téme: AzylMigráciaPaktUrsula von der LeyenováDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu