Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ pošle tri milióny eur na pomoc trpiacim civilistom z Náhorného Karabachu

Muži sa pozerajú na škody v obytnej štvrti po ostreľovaní delostrelectvom Azerbajdžanu počas vojenského konfliktu v samozvanej republike Náhorný Karabach.
Muži sa pozerajú na škody v obytnej štvrti po ostreľovaní delostrelectvom Azerbajdžanu počas vojenského konfliktu v samozvanej republike Náhorný Karabach. (Zdroj: SITA/ AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) oznámila vo štvrtok vyčlenenie sumy vo výške troch miliónov eur na humanitárnu pomoc civilistom, ktorí boli najviac postihnutí nedávnym vojenským konfliktom v Náhornom Karabachu a jeho okolí.

Táto finančná pomoc nadväzuje na prvý príspevok vo výške 900.000 eur, ktorý EÚ zaslala začiatkom októbra, krátko po vypuknutí ozbrojených zrážok medzi azerbajdžanskými a arménskymi silami. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že EÚ aj naďalej stojí "za všetkým civilným obyvateľstvom postihnutým konfliktom". Privítal ukončenie bojov a zdôraznil, že Ruskom dohodnuté prímerie musia obe strany dôsledne dodržiavať.

"Som však mimoriadne znepokojený humanitárnou situáciou zraniteľných osôb, ktoré boli vysídlené a budú musieť čeliť drsným zimným podmienkam spojeným s dopadmi pandémie nového typu koronavírusu," uviedol komisár v správe pre médiá. Spresnil, že nová núdzová podpora prostredníctvom humanitárnych partnerov EÚ pomôže poskytnúť osobám z oblastí postihnutých bojmi základnú pomoc. Má pomôcť zabezpečiť potraviny na zimu, základné zdravotné služby a ďalšie nevyhnutné potreby pre ľudí v núdzi. Komisia odkázala, že humanitárne financovanie EÚ sa poskytuje v súlade so zásadami neutrality, nestrannosti a nezávislosti.

Podľa údajov EK najnovšia vojenská konfrontácia medzi Arménskom a Azerbajdžanom si okrem obetí z radov vojakov vyžiadala aj stovky civilných obetí, pričom ďalšie tisíce utrpeli zranenia. Šesťtýždňový konflikt spôsobil vážne škody na obytných budovách a civilnej infraštruktúre vrátane škôl, nemocníc, ciest alebo elektrických sietí. Konflikt vyústil aj do presídľovania civilného obyvateľstva počas ostreľovania a následne aj v dôsledku územných strát.

Viac o téme: PomocHumanitárnaKonflikt Európska úniaNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu