Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Koronavírus bol v Taliansku ďaleko skôr, ako sa predpokladalo! Ide o mesiace

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MILÁNO - Vírus Sars-CoV-2 cirkuloval v Taliansku mesiace skôr, ako sa predpokladalo. Vyplýva to z následného vyšetrenia vzoriek na pľúcny skríning.

Koronavírus sa do Talianska dostal oveľa skôr, ako sa doteraz myslelo. Podľa štúdie Inštitútu pre nádorové choroby v Miláne a univerzity Siena, ktorej výsledok bol zverejnený v nedeľu v odbornom časopise „Tumori Journal“, už v septembri 2019 najmä na severe krajiny koloval Sars-CoV-2. Prvý pozitívny test na chorobu Covid 19 sa zistil až v polovici februára 2020 u pacienta s atypickým bilaterálnym zápalom pľúc v Codogne v Lombardsku.

Vedci sa zamerali na testy na 959 ľuďoch, ktorí sa v období od septembra 2019 do marca 2020 zúčastnili dobrovoľných skríningov možnej rakoviny pľúc. Bolo možné nájsť protilátky proti koronavírusu v celkovo jedenástich percentách vtedy odobraných vzoriek. 14 percent vzoriek, ktoré mali následne pozitívny test na koronavírus, bolo odobratých v septembri 2019, 30 percent pozitívnych testov pochádzalo z februára 2020. Viac ako polovica všetkých pozitívnych vzoriek (53,2 percenta) pochádzala zo severotalianskeho regiónu Lombardsko.

26 miliónov obyvateľov opäť v lockdowne

Lombardsko bolo obzvlášť zasiahnutá počas prvej vlny infekcií Sars-CoV-2 na jar a má tiež najvyšší počet infekcií a chorôb v súčasnej druhej vlne. Od nedele sa za „červené zóny“, v ktorých platí prísny zákaz vychádzania a kde je mnoho ekonomických aktivít obmedzených, považujú aj Toskánsko v strednom Taliansku a juhotaliansky región Kampánia. To znamená, že takmer 26 z 60 miliónov obyvateľov Talianska je zasiahnutých takmer úplným lockdownom.

Ľudia museli čakať v sanitkách, kým ich ošetria, alebo dostávali kyslík priamo do auta.
Zobraziť galériu (2)
Ľudia museli čakať v sanitkách, kým ich ošetria, alebo dostávali kyslík priamo do auta.  (Zdroj: Profimedia)

Situácia je v súčasnosti obzvlášť znepokojujúca v hlavnom meste Kampánie v Neapole, kde sú nemocnice už tak preplnené, že pacienti sú ošetrení v ich autách alebo musia čakať hodiny v sanitkách, kým budú môcť byť ošetrení na pohotovosti. Taliansko bolo obzvlášť ťažko zasiahnuté na začiatku koronavírusovej pandémie v Európe. Medzičasom bolo viac ako milión ľudí v Taliansku infikovaných Sars-CoV-2 a viac ako 44 000 ľudí zomrelo v súvislosti s Covid-19 alebo priamo na ňu. Asi týždeň je každý deň zaregistrovaných 35 000 až 40 000 nových infekcií a počet úmrtí je medzi 550 až 600 denne.

Viac o téme: SeptemberKyslíkRakovina pľúcTalianskoSkríningKoronavírusLombardsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu