Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Afganistan zadržal údajného strojcu útoku na kábulskú univerzitu

Útok na Kábulskú univerzitu si vyžiadal najmenej 19 mŕtvych
Útok na Kábulskú univerzitu si vyžiadal najmenej 19 mŕtvych (Zdroj: SITA/AP/Rahmat Gul)

KÁBUL - Afganské bezpečnostné sily zadržali údajného strojcu útoku na univerzitu v afganskej metropole Kábul, pri ktorom zahynulo najmenej 22 ľudí a 27 utrpelo zranenia. V sobotu o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na afganského viceprezidenta Amrulláha Sáliha.

Zadržaný muž, ktorý sa podľa Sáliha volá Adel, bol študentom spomínanej univerzity. Po ukončení tretieho ročníka sa však pridal k Sieti Hakkániovcov, ktorá je podľa odborníkov odnož islamistického hnutia Taliban.

V pondelok 2. novembra zaútočili na kábulskú univerzitu traja muži ozbrojení samopalmi. Podľa oficiálneho vyhlásenia ministerstva vnútra si útok vyžiadal 22 mŕtvych a 27 zranených. Dva zdroje z prostredia afganskej vlády však pre agentúru Reuters uviedli, že obetí je najmenej 35; väčšinu z nich tvorili študenti univerzity. Ďalších okolo 50 ľudí utrpelo zranenia, pričom niektorí si zlomili končatiny pri tom, ako vyskočili z okien v snahe zachrániť si život. K útoku sa prihlásil Islamský štát, afganská vláda však trvá na tom, že tragédiu má na svedomí Sieť Hakkániovcov.

Viac o téme: ObeteUniverzitaZraneníútok Kábul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu