Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Útok na Kábulskú univerzitu si vyžiadal najmenej 19 mŕtvych: Mal sa konať knižný veľtrh

Útok na Kábulskú univerzitu si vyžiadal najmenej 19 mŕtvych
Útok na Kábulskú univerzitu si vyžiadal najmenej 19 mŕtvych (Zdroj: SITA/AP/Rahmat Gul)

KÁBUL - Najmenej 19 mŕtvych a 22 zranených si vyžiadali boje, ktoré vypukli v pondelok na Kábulskej univerzite v afganskej metropole, informovala agentúra AP.

Hovorca ministerstva vnútra uviedol, že na univerzitu zaútočili traja ozbrojení muži. Odpálili aj výbušniny. V nasledujúcom boji ich všetkých zneškodnili príslušníci bezpečnostných zložiek. Muži vnikli do priestorov Kábulskej univerzity počas otvorenia iránskeho knižného veľtrhu. Podľa očitých svedkov došlo k streľbe v čase, keď sa mali v budove univerzity nachádzať vládni predstavitelia, ktorí mali knižný veľtrh otvoriť.

Zatiaľ čo Afganistan sa k veľtrhu vyjadriť odmietol, podľa iránskej agentúry ISNA mal knižný veľtrh otvoriť iránsky veľvyslanec a kultúrny atašé. Na veľtrhu sa malo okrem nich zúčastniť aj približne 40 iránskych vydavateľov.  

K útoku sa prihlásil Islamský štát

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k útoku na univerzitu v afganskej metropole Kábul, ktorý si v pondelok vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a rovnaký počet zranených. Informovala o tom agentúra AFP. "Dvom bojovníkom Islamského štátu sa podarilo zaútočiť na podujatie zorganizované afganskou vládou na Kábulskej univerzite," uviedla propagandistická agentúra Amák spriaznená s IS.

Viac o téme: ObeteUniverzitaZraneníútok Kábul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu