Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Crew Dragon na obežnú dráhu nepôjde: Štart kozmickej lode Space-X odložený kvôli počasiu

Kozmická loď spoločnosti SpaceX Crew Dragon
Kozmická loď spoločnosti SpaceX Crew Dragon (Zdroj: SITA/AP Photo/John Raoux)

WASHINGTON - Plánovaný štart pilotovanej kozmickej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX z Floridy na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) musel byť kvôli nepriaznivému počasiu odložený o deň, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na piatkové oznámenie amerického Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Kozmická loď má dopraviť na ISS amerických astronautov Michaela Hopkinsa, Victora Glovera a Shannon Walkerovú a Japonca Soičiho Nogučiho. "Štart, pôvodne naplánovaný na sobotu 19.49 h miestneho času (nedeľa 01.49 h SEČ), bol kvôli pretrvávajúcemu pobrežnému vetru presunutý na nedeľu 19.27 h miestneho času (pondelok 01.27 h SEČ)," uviedol šéf NASA Jim Bridenstine.

Podľa agentúry AP by takéto poveternostné podmienky mohli ohroziť regeneráciu a recykláciu raketového posilňovača. Dodáva, že správa o odložení štartu prišla po piatkovom oznámení šéfa spoločnosti SpaceX Elona Muska, že bol antigénovými testami pozitívne a zároveň negatívne testovaný na nový koronavírus a čaká na výsledky presnejšieho PCR testovania. Crew Dragon má podľa plánu pristáť na vesmírnej stanici približne v pondelok o 23.00 h (5.00 h SEČ).

Viac o téme: ŠtartISSNASASpaceXCrew Dragon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu