Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Environmentalisti žalujú americké úrady za udelenie povolenia pre SpaceX

(Zdroj: SITA/Craig Bailey/Florida Today via AP)

AUSTIN - Ochranári a ďalšie organizácie v pondelok podali žalobu na americký Federálny letecký úrad (FAA) za to, že spoločnosti SpaceX umožnil uskutočňovať štarty rakiet v Texase bez toho, aby dostatočne preskúmal ich vplyvy na okolitú prírodu. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Ochranári a ďalšie skupiny tvrdia, že FAA dostatočne neposúdil environmentálne vplyvy kozmodrómu spoločnosti SpaceX v Boca Chica v štáte Texas. Opatrenia, ktoré tento úrad nariadil, podľa žalujúcej strany nie sú na ochranu prírody v okolí kozmodrómu dostatočné. Túto oblasť používajú na prezimovanie bahniaky (druh vtákov) a je prirodzeným miestom výskytu ďalších živočíchov vrátane ocelotov a morských korytnačiek, píše DPA.

Vesmírna raketa Starship spoločnosti SpaceX 20. apríla vybuchla niekoľko minút po štarte. Americká federálna agentúra pre ochranu divej zvery (FWS) uviedla, že po štarte boli kúsky betónu vymrštené až do vzdialenosti desať kilometrov severozápadne od kozmodrómu. V dôsledku výbuchu takisto nastal požiar, píše Reuters. FAA a SpaceX sa k žalobe bezprostredne nevyjadrili.

Viac o téme: EnviromentalistiSpaceXAmerické úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu