Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trump pokračuje v šírení konšpirácií: Všetci vedia, že sme ten štát vyhrali! Prehru odmieta prijať

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump počas piatkovej tlačovej konferencie, na ktorej informoval o plánoch týkajúcich sa autorizácie a distribúcie vakcíny proti koronavírusu a možného lockdownu, takmer pripustil, že v Bielom dome už nebude veľmi dlho, uviedla agentúra DPA.

"Táto administratíva nepôjde do lockdownu," povedal Trump, ktorý celé mesiace opakuje svoj prísľub, že sa nevráti k rozsiahlemu lockdownu na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 napriek prudkému dennému nárastu nových prípadov.            

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

"Nech sa v budúcnosti stane čokoľvek, ktovie, ktorá administratíva tu bude, myslím, že to ukáže čas. No môžem povedať, že táto vláda do lockdownu nepôjde," vyhlásil Trump. Víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, ako zvíťazil v štáte Pensylvánia a presiahol potrebnú hranicu 270 hlasov voliteľov. Americké médiá v piatok informovali, že Biden získal 16 hlasov voliteľov v štáte Georgia, čím ich celkovo získal 306.

Trump však stále odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky.

Prokurátori odmietajú prešetriť údajné volebné podvody

Prokurátori vo viacerých štátoch USA odmietli prešetriť výsledky nedávnych amerických prezidentských volieb a údajné podvody, ku ktorým malo dôjsť počas volieb. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Sčítavanie hlasov v americkom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Troy Stolt/Chattanooga Times Free Press via AP)

Pokyn na preverenie výsledkov vydal pred niekoľkými dňami minister spravodlivosti William Barr, ktorý je zároveň generálnym prokurátorom. Ako napísal v piatok denník The Washington Post, 16 federálnych prokurátorov v spoločnom liste vyzvalo Barra, aby odvolal pondelkové nariadenie. Na takýto krok podľa nich neexistuje žiaden dôvod, keďže nie sú známe nijaké nezrovnalosti čo sa týka sčítavania odovzdaných hlasov. Zároveň odmietajú, aby boli zaťahovaní do straníckej politiky.

Trump hlási na Twitteri víťazstvo v Georgii aj v Pensylvánii 

Americký prezident Donald Trump pokračoval v prezentovaní vlastnej verzie výsledkov tohtoročných volieb aj potom, čo rad médií vrátane britskej BBC v piatok oznámila konečné rozdelenie voliteľských hlasov v pomere 306 ku 232 v jeho neprospech. Na twitteri vyhlásil, že vyhral v Pensylvánii aj v Georgii. Pri oboch príspevkov sa rýchlo objavila poznámka, že "oficiálne zdroje" vec vidia inak.

Trump však stále porážku odmieta uznať a pokračuje v šírení konšpiračných teórií o najrôznejších nekalosti. V piatkovom tweete napísal, že "víťazíme v štáte Pensylvánia", pretože "vo Filadelfii a Pittsburghu nebolo umožnené prehliadnutie 700-tisíc hlasovacích lístkov". Čo konkrétne týmito slovami myslel, nebolo príliš jasné. "Všetci vedia, že sme ten štát vyhrali," uviedol v ďalšom tweetu na konto Georgie.

Sčítavanie hlasov v americkom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Troy Stolt/Chattanooga Times Free Press via AP)

V tomto štáte v piatok začalo ručné prepočítavanie hlasov nariadenej republikánskym štátnym tajomníkom, zásadná zmena výsledkov sa ale nečaká. V Pensylvánii dnes bolo oznámené, že k prepočtu nedôjde, kým tamojšie súdy odmietli hneď niekoľko žalôb podaných Trumpovú kampaní v snahe zneplatniť tisíce hlasov.

Viac o téme: VoľbyPrezidentUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu