Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stúpenci šiitského duchovného zaplavili ulice hlavného mesta Iraku

Stúpenci šiitského duchovného zaplavili ulice hlavného mesta
Stúpenci šiitského duchovného zaplavili ulice hlavného mesta (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

BAGDAD - Desaťtisíce stúpencov irackého šiitského duchovného Muktadu as-Sadra v piatok zaplavili ulice hlavného mesta Bagdad, aby demonštrovali svoju silu v súvislosti s nadchádzajúcimi júnovými parlamentnými voľbami, uviedla agentúra AFP.

Napriek pandémii nového koronavírusu sa moslimovia tlačili na bagdadskom Námestí oslobodenia, aby sa zúčastnili na obedňajších modlitbách, pričom časť z nich zaplavila aj okolité ulice. "Toto je protest proti skorumpovaným (predstaviteľom), utláčateľom, ktorí dohnali Irak na pokraj bankrotu, na pokraj zrútenia," uviedol jeden z účastníkov piatkového protestu. V kázni, ktorú predniesol as-Sadrov zástupca, vyzýval buričský duchovný líder na "sadristickú parlamentnú väčšinu".

Muktadá as-Sadr sa na verejnosti objavuje len zriedka a na proteste sa nezúčastnil. V dôsledku kolapsu cien ropy, ktorý krajinu zasiahol začiatkom roka, a ekonomických dôsledkov pandémie COVID-19 čelí Irak najhrozivejšej fiškálnej kríze za uplynulé desaťročia, dodáva AFP.

Tento týždeň as-Sadr na sociálnej sieti Twitter vyhlásil, že v nadchádzajúcich voľbách očakáva "veľké víťazstvo svojej strany" a že podnikne kroky, aby sa budúci premiér po prvý raz stal členom sadristického hnutia. Sadristi dosiahli parlamentnú väčšinu vo voľbách z mája 2018, keď získali 54 kresiel v 329-člennom parlamente.

Iracký premiér Mustafá Kázimí v júli vyhlásil, že parlamentné voľby sa budú konať takmer o rok skôr, ako sa pôvodne mali. Hlasovanie prebehne 6. júna 2021. Vyhlásením predčasných volieb splnil Kázimí prísľub, s ktorým sa v máji ujal svojho úradu. Predčasné voľby boli zároveň kľúčovou požiadavkou účastníkov protivládnych demonštrácií, v dôsledku ktorých z úradu odstúpil Kázimího predchodca v úrade, informuje agentúra AP.

Protivládne demonštrácie v Bagdade a južnejšie položených častiach Iraku, kde prevažuje šiitské obyvateľstvo, prebiehali od 1. októbra 2019. Protestujúci vyčítali vláde pod vedením šiitov rozsiahlu skorumpovanosť a sťažovali sa tiež na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť. Počas protestov prišlo o život vyše 500 ľudí.

Viac o téme: ProtestyNáboženstvoStúpenciIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu