Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový Zéland má staronovú premiérku: Ardernová zložila sľub, nastupuje do druhého volebného obdobia

Premiérka Ardernová so svojím kabinetom Zobraziť galériu (2)
Premiérka Ardernová so svojím kabinetom (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/NZ Herald via AP)

WEILLINGTON - Znovuzvolená novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v piatok zložila prísahu a ujala sa svojho druhého funkčného obdobia. Ardernová a jej ministri zložili sľub v anglickom aj maorijskom jazyku počas ceremónie v sídle vlády vo Wellingtone, píše agentúra AFP.

Na adresu ministrov, medzi ktorými majú veľké zastúpenie ženy a Maoriovia - pôvodní obyvatelia Nového Zélandu, premiérka uviedla, že spoločne reprezentujú širokú škálu perspektív, obrovský talent, skúsenosti a taktiež nesmierne odhodlanie slúžiť krajine.

Premiérka Ardernová so svojím
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/NZ Herald via AP)

Ardernovej Strana práce zaznamenala v októbrových parlamentných voľbách historický úspech. Získala až 65 zo 120 kresiel v novozélandskom jednokomorovom parlamente, pričom viac ako polovicu z nich obsadia ženy.

Hoci má Strana práce dosť mandátov na to, aby mohla vládnuť samostatne, v nedeľu podpísala dohodu o vytvorení kabinetu so Stranou zelených, ktorej ponúkla dve ministerstvá. Vytváranie koalícií na Novom Zélande je bežné a politické strany sa snažia dosahovať zhodu, napísala agentúra Reuters.

Viac o téme: SľubPremiérkaNový ZélandJacinda Ardernová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu