Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na letisku Heathrow pristálo lietadlo mimo dráhy - 13 zranených

Požiarne autá pri lietadle spoločnosti British Arways, ktoré do Británie priletelo z Číny a núdzovo pristálo na londýnskom letisku Heathrow.
Požiarne autá pri lietadle spoločnosti British Arways, ktoré do Británie priletelo z Číny a núdzovo pristálo na londýnskom letisku Heathrow. (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Rozruch na londýnskom letisku Heathrow vo štvrtok spôsobilo lietadlo spoločnosti British Airways prichádzajúce z Číny, ktoré pristálo mimo dráhy na trávnik. Podľa britskej stanice BBC previezli do nemocnice 13 osôb s ľahkými zraneniami.

Lietadlu sa poškodili kolesá, podvozok a obe krídla. Incident sa stal pri južnej príletovej a odletovej dráhe o 13:42 SEČ. Havarovaný Boeing 777 obkolesili hasičské vozidlá a hasiči preventívne použili protipožiarnu penu. Všetkých 136 cestujúcich a 16-člennú posádku sa podarilo za pomoci núdzových šmykľaviek do dvoch až troch minút evakuovať.

V neďalekej nemocnici ošetrili 13 osôb, deväť mužov a štyri ženy vrátane štyroch členov posádky. Pilot nie je medzi zranenými, uviedla BBC. Nemenovaný pilot konkurenčných aerolínií povedal, že oficiálni predstavitelia sa domnievajú, že nehodu spôsobila náhla zmena vetra. Pracovník letiska zas citoval pilota, podľa ktorého zlyhala v lietadle elektronika. Výkonný šéf spoločnosti British Airways Willie Walsh novinárom povedal, že incident na letisku vyšetrujú a dodal, že je priskoro špekulovať o jeho príčine.

Ide o prvú haváriu lietadla typu Boeing 777, odkedy začal tento model v roku 1995 lietať. Havarovaný Boeing 777, jeden zo 42 v strojovom parku British Airways, bol relatívne nový, mal šesť rokov, dodal Walsh. Kapitán lietadla patrí k tým najskúsenejším, lieta so spoločnosťou takmer 20 rokov.

Lietadlo viezlo cestujúcich z Pekingu do Londýna. V čase incidentu sa na letisku nachádzalo aj lietadlo s britským premiérom Gordonom Brownom, ktoré sa pripravovalo na odlet do Číny. Štart premiérovho lietadla bol na krátky čas oddialený. Lietadlá na letisku naďalej pristávali aj odlietali zo severnej dráhy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu