Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Terorista zabil troch ľudí v Nice: Srdcervúce posledné slová jednej z obetí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Daniel Cole)

NICE - Ako každé ráno, kostolník Vincent Loques (55) otvoril presne o 8:30 ráno brány baziliky Notre-Dame v Nice, neogotického kostola z 19. storočia. Pozdravil prvých veriacich, ktorí sa prišli pomodliť: dve ženy z okolia, 60 a 44-ročné. O 30 minút neskôr boli všetci traja mŕtvi.

Bodnutý na smrť islamistickým teroristom, ktorý zranil ďalších šesť ľudí a kričal „Alláhu akbar“ - „Boh je veľký“ ešte aj po svojom zatknutí.

Pri nádobe so svätenou vodou terorista Brahim Awsáwí (21) podrezal svojej najstaršej obeti hrdlo tak hlboko, že mala takmer odrezanú hlavu - očividne jej ju chcel sťať. Ďalší muž zomrel na niekoľko bodných rán. Mladá žena pôvodom z Brazílie Simone Barreto Silva sa odtiahla ťažko zranená z kostola do kaviarne, kde zomrela.

Povedzte mojim deťom, že ich milujem

Jej posledné slová pre pohotovostného lekára, ktorý sa ponáhľal na miesto: "Povedzte mojim deťom, že ich milujem." Aj Vincent Loques zanechal po sebe dve deti. Priatelia tvrdia, že kostol bol „jeho obývacou izbou“. „Bol to úžasný kostolník, veľmi milý človek,“ povedal kňaz Gil Florini.

Desať minút po krvavom čine zaútočili na kostol ťažko ozbrojené sily. Dvomi ranami vyradili Brahima Awsáwího z činnosti.

Simone Barreto Silva bola
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/ Simone Barreto Silva)

Vrah bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti. Má pochádzať z Tuniska, nedávno prišiel do Francúzska cez Lampedusu (Taliansko). Zatiaľ čo kriminalisti vyšetrovali miesto činu, pri bariérach sa zhromaždili stovky obyvateľov všetkých vierovyznaní.

„Mohla som byť jedna z mŕtvych,“ povedala cez slzy suseda Mireille. "Pravidelne chodím do kostola. Boli to nevinní ľudia!“

Polícia uzavrela miesto činu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Moslimská žena z okolia nahnevane pokarhala: „Dosť! Takto to už nemôže pokračovať! Prečo práve Francúzsko? Krajina nám dala všetko. Títo ľudia nie sú moslimovia!“

"Môj smútok je nekonečný," povedal biskup v Nice monsignor André Marceau. Všetky náboženské inštitúcie v meste boli zatvorené a umiestnené pod policajnú ochranu.

O 15. hodine zazneli kostolné zvony v celom Francúzsku: umieračik pre nevinné obete.

Komisárka OSN pre ľudské práva odsúdila brutálne útoky vo Francúzsku

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v piatok odsúdila "brutálne" útoky vo Francúzsku, z ktorých vinia islamských extrémistov. Vyzvala súčasne politických lídrov, aby zaujali voči "nenávistným prejavom" rázny postoj. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Bacheletová vyjadrila rozhorčenie nad štvrtkovými útokmi v bazilike v Nice, kde útočník zabil nožom troch ľudí. V správe pre AFP uviedla, že odsudzuje "príšerné vraždy, podobne ako to urobila pred dvoma týždňami v prípade Samuela Patyho" - učiteľa, ktorého zavraždil islamský extrémista pred školou pri Paríži po tom, čo žiakom počas hodiny venovanej slobode prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

Bacheletová taktiež varovala pred obviňovaním skupín za násilné činy jednotlivcov. "Nemali by sme stigmatizovať ani nijakým iným spôsobom porušovať práva skupín za činy jednotlivcov," dodala.

Viac o téme: ObeteSmrťTeroristický útokPolícia Niceútok nožom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu