Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pravicoví extrémisti v Európe a USA vytvárajú čoraz viac spojenectiev, tvrdí nová štúdia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: profimedia/Ipon Boness - SIPA)

BERLÍN - Krajne pravicoví militanti v Európe a Spojených štátoch vytvárajú v čoraz väčšej miere globálne spojenectvá a koronavírusovú pandémiu využívajú na prilákanie konšpirátorov a ľudí vystupujúcich proti očkovaniu. Uvádza sa to v novej štúdii zverejnenej v piatok, ktorú si objednalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra AFP.

Štúdia, ktorú vypracovala nezisková mimovládna organizácia Projekt boja proti extrémizmu (CEP), sa uskutočnila okrem Nemecka aj vo Francúzsku, Británii, USA, Švédsku a Fínsku. Dokumentuje vzostup nového krajne pravicového hnutia od roku 2014, ktoré je "bez vodcu, je nadnárodné, apokalyptické a orientované na násilie".

Títo extrémisti veria v nacionalistickú pravicovú konšpiračnú teóriu o "veľkej výmene", podľa ktorej je pôvodné európske obyvateľstvo údajne zamieňané za obyvateľstvo neeurópske, pochádzajúce v prvom rade z krajín Afriky a Maghrebu. Nových členov sa snažia získať aj na hudobných festivaloch či počas zápasov rôznych bojových umení. Počas tohto roka sa príležitosťou na rozvinutie ich mobilizačných snáh stala aj pandémia koronavírusu.

"Pravicový extrémizmus je najväčšou hrozbou pre našu bezpečnosť - v celej Európe," napísal v tejto súvislosti na Twitteri šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. Nemecko chce podľa neho proti tomuto trendu bojovať prostredníctvom koordinovaného postupu s ostatnými členskými štátmi EÚ.

Extrémisti boli prítomní i na stredajšom proteste proti sprísňovaniu epidemiologických opatrení v Berlíne, na ktorom sa zúčastnilo takmer 10.000 ľudí. Asi desiatka demonštrantov podľa spravodajcu AFP so zdvihnutou pravicou skandovala nacistický pozdrav "Sieg Heil". Na viacerých tohtoročných protestoch proti zavedeným opatreniam ich účastníci kričali antisemitské heslá.

Viac o téme: ŠtúdiaVýsledkyTvorbaUSAEurópaPravicoví extrémistiSpojenectvá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu