Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ochrancovia veľrýb skončili ako rukojemníci!

Boj s aktivistami. Rybári na nich striekajú vodu.
Boj s aktivistami. Rybári na nich striekajú vodu. (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Každoročná naháňačka medzi japonskými rybárskymi loďami a ochrancami veľrýb sa tentoraz skončila drámou. V snahe zabrániť Japoncom v zabíjaní morských cicavcov sa z dvoch aktivistov stali na jeden deň rukojemníci. Rybári ich zadržali na svojej lodi po tom, čo ochrancovia vystúpili na palubu s listom požiadaviek.

Incident sa odohral v južnej časti Indického oceána medzi Austráliou a Antarktídou. Aktivistom Benovi Pottsovi a Gilesovi Lanemu sa podarilo dostať z gumeného člna na palubu japonskej lode Jušin Maru aj s listom, v ktorom ochranári sformulovali svoje požiadavky. Japonci ich však už naspäť nepustili.

Šéf skupiny Paul Watson označil svojich kolegov za "rukojemníkov" a tvrdil, že Japonci od neho požadovali odchod ich lode výmenou za slobodu zadržanej dvojice. Japonská strana sa zas bránila tvrdením, že išlo o pirátsky akt. "Je absolútne nelegálne vystúpiť na palubu akejkoľvek lode na moriach. Nemôžeme to teda nazývať inak, len pirátstvom zo strany Sea Shepard," vyhlásil hovorca japonskej spoločnosti organizujúcej lov.

Po slovných prestrelkách a intervencii austrálskeho ministra zahraničia Stephena Smitha napokon aktivistov prepustili. Smith zároveň ostro skritizoval obe strany za nebezpečné správanie v regióne, kde na tisícky míľ nie je žiadna pomoc. Japonci každoročne vysielajú flotilu lodí do vôd Antarktídy na lov tisíc veľrýb na "vedecké účely". Je pritom verejným tajomstvom, že ide o komerčné záujmy a jedálny lístok Japoncov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu