Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší útok nožom vo Francúzsku: Páchateľ zabil tri osoby, ďalšie zranil

Na mieste činu je policajná akcia. Zobraziť galériu (6)
Na mieste činu je policajná akcia. (Zdroj: Profimedia)

NICE - Útočník s nožom pri kostole v juhofrancúzskom prímorskom meste Nice zabil pravdepodobne troch ľudí a niekoľko ich zranil. Medzi obeťami je žena s odrezanou hlavou. Informovala o tom dnes podľa agentúry Reuters polícia. Páchateľ bol po útoku podľa starostu mesta Christiana Estrosiho zadržaný. Vyšetrovanie prípadu s podozrením na vraždu s teroristickým motívom a pokusu o vraždu si vzala na starosť protiteroristická prokuratúra.

Policajné a bezpečnostné úrady potvrdili, že sa začalo vyšetrovanie "vraždy a pokusu o vraždu v súvislosti s teroristickým zámerom" a zločineckou skupinou páchateľov teroristických činov.

"Potvrdzujem, že všetko nasvedčuje tomu, že u baziliky Notre-Dame v Nice sa odohral teroristický útok," napísal už skôr starosta Estrosi. Starosta neskôr novinárom povedal, že útočník počas činu aj po zadržaní políciou prevolával arabsky Alláhu akbar (Boh je veľký). Podozrivý je teraz podľa neho v nemocnici. Dvaja ľudia boli zabití vo vnútri kostola, jednou z obetí je strážnik.

 

 

Podľa Reuters polícia ozbrojená automatickými zbraňami vytvorila okolo kostola na triede Jeana médecine, ktorá je hlavnou nákupnou ulicou v Nice, bezpečnostný kordón. Na miesto prišli sanitky aj hasičské vozidlá.

Poslanci Národného zhromaždenia v Paríži už držali minútu ticha za obete útoku a predseda parlamentu Richard Ferrand schôdzu prerušil.

Napätie vo Francúzsku

Francúzsko sa ešte nespamätalo z brutálneho útoku na stredoškolského učiteľa Samuela Patyho, ktorému tento mesiac mladík čečenského pôvodu odrezal hlavu za to, že pri výučbe ukazoval karikatúry proroka Mohameda. 

Následné obhajovanie práva na karikatúry i rúhania zo strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyvolalo hnev časti moslimského sveta a vlády niektorých moslimských krajín vinia Macrona z šírenia protiislamskej propagandy. Zatiaľ nie je jasné, či s tým dnešný útok nejako súvisí.

Podľa starostu Nice sa Macron chystá mesto navštíviť. Ešte predtým sa prezident zúčastnil krízovej schôdzky na ministerstve vnútra. Elyzejský palác následne potvrdil, že sa prezident pred poludním vydá do Nice.

.

Medzi obeťami útoku v meste Nice je správca baziliky

Jednou z obetí, ktorá zomrela pri štvrtkovom útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice, je aj správca tohto kostola. Informovali o tom francúzsky denník Le Monde a agentúra Reuters.

Ďalší útok nožom vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Daniel Cole)

Ďalšej obeti, ktorou bola žena, útočník "prakticky oddelil hlavu od tela," píše britská stanica BBC. Útočník oboch ľudí zabil vo vnútri baziliky. Treťou obeťou je takisto žena, ktorú útočník niekoľkokrát nožom bodol. Žene sa podarilo utiecť a skryť sa v neďalekom bare, zraneniam však neskôr podľahla. Miesto útoku má vo štvrtok navštíviť francúzsky prezident Emmanuel Macron. Premiér Jean Castex informoval, že prezident zvolal na piatkové ráno bezpečnostnú radu.

Po útoku v Nice hrozil muž okoloidúcim zbraňou aj v Avignone

Krátko po útoku v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom prišli o život traja ľudia a viacerí utrpeli zranenia, bol hlásený ďalší zrejme teroristický útok - z mesta Avignon, kde sa muž pištoľou vyhrážal viacerým okoloidúcim. Oznámila to miestna polícia, píše agentúra Reuters.

Po útoku v Nice
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexis Gilli)

Viac o téme: ObeťZraneníFrancúzskoNiceútok nožom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu