Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia v spojitosti s útokom v Nice zadržala 47-ročného muža

Na mieste zasahovala polícia
Na mieste zasahovala polícia (Zdroj: Profimedia)

NICE - Francúzska polícia zadržala 47-ročného muža v spojitosti s štvrtkovým útokom v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom zahynuli traja ľudia. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Muž, ktorého polícia zadržala ešte vo štvrtok večer, je podozrivý, že bol v kontakte s páchateľom útoku v Bazilike Matky Božej, 21-ročným Tunisanom Bráhímom Awsáwím. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v súvislosti s týmto incidentom, ktorý označil ako "islamský teroristický útok", zvolal na piatok krízové zasadnutie. V krajine platí najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými činmi.

Podľa AFP dorazil Awsáwí koncom septembra na taliansky ostrov Lampedusa, kde ho úrady umiestnili do karantény a neskôr prepustili s tým, že musí opustiť talianske územie. Do Francúzska pricestoval 9. októbra. Páchateľ do baziliky vstúpil vo štvrtok o 08.30 h a mal pri sebe korán, dva telefóny a tri nože, uviedol vo štvrtok šéf francúzskej protiteroristickej prokuratúry Jean-Francois Ricard.

Prokurátor hovoril aj o podrobnostiach útoku v bazilike, v ktorej útočník zabil ženu a muža - podľa médií správcu kostola. Žena (60) mala odrezanú hlavu, uviedol Ricard, a muž vo veku 55 rokov podľa neho tiež zomrel v dôsledku hlbokých rezných rán na krku. Treťou obeťou je 44-ročná žena, ktorú útočník niekoľkokrát bodol. Žene sa podarilo utiecť a skryť sa v neďalekom bare, zraneniam však neskôr podľahla. Páchateľ podľa starostu Nice vykrikoval "Alláhu akbar" (Alah je veľký). Polícia ho po útoku postrelila a zadržala. Podľa prokurátora tohto muža spravodajské služby ako možnú hrozbu nesledovali.

Viac o téme: útok FrancúzskoNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu