Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Českí lekári zverejnili štúdiu spoľahlivosti testov na koronavírus! Priznali, že ich výsledky šokovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Ústav lekárskej mikrobiológie 2. LF UK a FN Motol v spolupráci s odberovým miestom FN Motol vykonali porovnávaciu štúdiu. Tá mala vyhodnotiť, či je možné doteraz najspoľahlivejšiu metódu testovania na Covid-19 - PCR (výsledky do štyroch hodín) nahradiť novou metódou, u ktorej trvá vyhodnotenie asi 30 minút.

Tieto antigénové testy používa a bude slovenská vláda na plošné testovanie Slovákov. Štúdia skúmala citlivosť týchto antigénových testov. Týkalo sa to jednak jedincov, ktorí nemali žiadne príznaky, a aj tých u ktorých sa aspoň jeden z príznakov choroby Covid-19 prejavil.

Testovacia štúdia sa konala počas minulého týždňa (21.10.2020 - 24.10.2020). Tím odborníkov otestoval spolu 591 osôb, ktorí s testom súhlasili a navštívili odberové miesto. Tam im urobili odbery z nosohltana na účely porovnávacej štúdie.

Vek testovaných osôb sa pohyboval medzi 11 - 78 rokmi, čo je v priemere približne 40 rokov. Zhruba polovica (290 jedincov - 49 percent) osôb u seba pozorovala jeden či viac príznakov Covid-19, ako sú kašeľ, bolesť svalov, kĺbov, zimnica, hnačka, zvracanie, zvýšená teplota a strata čuchu a chuti. 390 osôb nepociťovalo žiadne príznaky.

(Ne)Citlivosť antigénnych testov

"Výsledky štúdie sú naozaj ďaleko za očakávaním. Celková senzitivita antigénnych testov sa podľa nášho zistenia pohybuje pod hranicou 70%. Náš odhad bol pritom približne 85%," hovorí prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph.D., prednosta Ústavu lekárskej mikrobiológie 2. LF UK a FN Motol, a dodáva: "Dá sa povedať, že 3 z 10 Covid-19  pacientov, a to dokonca aj ak majú príznaky, antigénne testy vôbec nerozpoznajú!"

Testovali dva druhy antigénnych testov

Málokto vie, že existujú dva druhy antigénnych testov. V štúdii ich porovnávali obidve. Líšia sa v spôsobe detekcie a odčítania farebného prúžku. Jeden typ sa odčítava voľným okom (test 1), druhý vyžaduje prístroj na odčítanie fluorescenčného signálu (test 2).

Antigénové testy boli vykonané v súlade s inštrukciami výrobcu. Po odbere vzorky z nosohltana sa vykonal v odberovej miestnosti test.

Test PCR

Metóda PCR bola vykonaná na základe steru z nosohltana a doplnená bola ešte výterom zo zadnej steny nosohltanu. Výtery boli vložené do transportného média a spracované štandardným spôsobom na pracovisku nemocničnej mikrobiológie, píše sa v tlačovej správe Fakultnej nemocnice Motol.

Viac o téme: Porovnanie VedciCitlivosťKoronavírusCovid-19Antigénové testyPCR. štúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu