Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Migranti na člne sa prevrátili pri pobreží Francúzska: Traja z nich sú nezvestní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

PARÍŽ - Najmenej traja ľudia sú nezvestní po tom, čo sa pri pobreží severného Francúzska v utorok prevrátil čln s približne 20 utečencami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestny hasičský zbor.

Hasičom sa v blízkosti prístavného mesta Dunkirk podarilo zachrániť 15 ľudí, pričom ôsmi z nich boli podchladení a dvaja utrpeli zastavenie srdca. Po ďalších ľuďoch naďalej pátrajú. Na mieste zasahujú aj záchranári a tím lekárov, pomáha aj vrtuľník francúzskeho vojenského námorníctva.

Utečenci sa najčastejšie pokúšajú na lodiach z Francúzska dostať cez Lamanšský prieliv do Británie. Podľa britského rezortu vnútra francúzske úrady tento rok zadržali pri pokuse dostať sa nelegálne zo severu Francúzska do južného Anglicka viac ako 3000 ľudí. Podľa oficiálnych údajov sa od začiatku roka na stovkách malých člnov preplavilo cez Lamanšský prieliv do Spojeného kráľovstva viac ako 5000 ľudí.

Spojené kráľovstvo už viackrát vyzvalo vládu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby utečencom zabránila opustiť Francúzsko a vydať sa na nebezpečnú cestu do Británie.Pred niekoľkými týždňami vyšli na verejnosť správy, že britská vláda zvažuje v rámci opatrení sprísnenej migračnej politiky vybudovať v prielive stroj na výrobu vĺn alebo že bude uchádzačov o azyl dočasne umiestňovať na ostrov Ascension, ktorý sa nachádza približne 6435 kilometrov od Británie. Britská vláda viacero z týchto tvrdení odmietla, ministerka vnútra Priti Patelová však podľa vlastných slov "vyskúša všetky praktické opatrenia a možnosti v snahe zabrániť nezákonnej migrácii".

Viac o téme: ČlnMigrantiFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu