Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nešťastná cesta migrantov do Európy: Pri líbyjskom pobreží zahynulo ďalších 20 utečencov

Záchranná akcia pri líbyjskom pobreží
Záchranná akcia pri líbyjskom pobreží (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergi Camara)

TRIPOLIS - Dvadsať migrantov zahynulo vo štvrtok pri pobreží Líbye po tom, čo sa ich plavidlo potopilo. V piatok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na organizáciu Lekári bez hraníc (MSF).

Tímy MSF v pobrežnom meste Surmán "asistovali trom ženám, ktoré ako jediné prežili stroskotanie lode," uviedla organizácia na sociálnej sieti Twitter. "Ženy, ktoré zachránili miestni rybári, boli v šoku a vydesené; videli, ako ich blízki miznú pod vlnami a umierajú im pred očami," dodala MSF.

Loď sa potopila len niekoľko hodín po tom, ako Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) priniesla správu o potopení inej lode neďaleko prístavného mesta Chums. Pri tomto nešťastí zahynulo najmenej 74 migrantov. Na lodi smerujúcej do Európy sa v čase nešťastia nachádzalo viac ako 120 migrantov vrátane žien a detí.

Príslušníkom líbyjskej pobrežnej hliadky a miestnym rybárom sa podarilo zachrániť 47 osôb, ktoré následne previezli na pevninu. Dosiaľ sa našlo 31 tiel obetí, no pátracie akcie pokračujú aj naďalej. Podľa IOM sa doposiaľ tento rok v Stredozemnom mori utopilo najmenej 900 ľudí, ktorí sa pokúšali dostať do Európy.

Viac o téme: PobrežieMigrantiLíbyaTripolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu