Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakúsky kancelár prijal Sviatlanu Cichanovskú: Protesty v Bielorusku pokračujú

Rakúsky kancelár prijal Sviatlanu Cichanovskú Zobraziť galériu (2)
Rakúsky kancelár prijal Sviatlanu Cichanovskú (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa vo štvrtok vo Viedni stretol s predstaviteľkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou, informoval nezávislý bieloruský portál Belaruspartizan.by.

Po stretnutí s ňou Kurz na Twitteri napísal, že Rakúsko je pripravené poskytnúť podporu občianskej spoločnosti v Bielorusku a začať inkluzívny dialóg, ktorého výsledkom budú slobodné a spravodlivé voľby. Cichanovská kandidovala v prezidentských voľbách, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta. Podľa oficiálnych výsledkov v nich získala niečo viac ako desať percent hlasov a skončila na druhom mieste za úradujúcou hlavou štátu Alexandrom Lukašenkom.

Cichanovská však tieto výsledky neuznáva. Rovnaký postoj zaujali aj EÚ, USA a ďalšie krajiny, ktoré deklarovali, že prezidentské voľby v Bielorusku neboli ani slobodné, ani spravodlivé a uvalili sankcie na tamojších predstaviteľov, ktorí sú dôvodne podozriví z účasti na volebných podvodoch a povolebných represiách.

Rakúsky kancelár prijal Sviatlanu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo štvrtok vo svojej správe poukázala na "rozsiahle a systematické" porušovanie ľudských práv vrátane "dobre zadokumentovaných prípadov mučenia a zlého zaobchádzania pri represiách bezpečnostných síl proti politickému disentu".

OBSE vo svojej správe nalieha na bieloruskú vládu, aby "zorganizovala nové spravodlivé prezidentské voľby, založené na medzinárodných štandardoch", pričom tie augustové označila za "netransparentné, neslobodné a nespravodlivé". OBSE žiada aj prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku.

Protesty proti výsledkom volieb a súčasnému vedeniu v Bielorusku pokračujú aj napriek zatýkaniu ich účastníkov a zastrašovaniu vládou. V stredu úrady zadržali niekoľkých hudobníkov, ktorí na znak solidarity s demonštrantmi koncertovali na dvoroch bytových domov v hlavnom meste Minsk a okolí.

Najnovšie sa vo štvrtok v uliciach Minska konal protest telesne postihnutých. Zišlo sa na ňom viac ako 200 ľudí, ktorí žiadali Lukašenkov odchod z funkcie prezidenta. Podľa agentúry AP polícia opäť zadržala niekoľko účastníkov tohto protestu.

Cichanovská sa po voľbách - v obave o bezpečnosť seba i svojich detí a na nátlak bieloruských úradov - uchýlila do Litvy, odkiaľ sa podieľa na aktivitách bieloruskej Koordinačnej rady založenej opozíciou v snahe zaistiť plynulé odovzdanie moci v Bielorusku.

Viac o téme: StretnutieProtestyBieloruskoSebastian KurzSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu