Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bielorusko zapojilo do siete svoju prvú jadrovú elektráreň: Litva protestuje

 Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius
Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

MINSK - Napriek obavám susedných štátov Bielorusko v utorok zapojilo do siete svoju kontroverznú jadrovú elektráreň, ktorá sa nachádza neďaleko meste Astravec v Hrodnianskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Litvou. Informovala o tom agentúra AFP.

Litva túto prvú bieloruskú jadrovú elektráreň považuje za ohrozenie svojej národnej bezpečnosti, verejného zdravia a životného prostredia. Obavy Litvy, ale aj viacerých členských štátov EÚ, umocnila aj séria incidentov počas výstavby jadrovej elektrárne Astravec (BelAES). Agentúra AFP pripomenula, že samotné Bielorusko roky zápasilo s následkami havárie v jadrovej elektrárni pri ukrajinskom meste Černobyľ. Napriek kritike okolitých štátov bieloruské ministerstvo energetiky v utorok informovalo, že "turbogenerátor prvého bloku jadrového reaktora bol pripojený k jednotnému elektrickému systému krajiny".

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius tento krok kritizoval, lebo sa uskutočnil "napriek nevyriešeným bezpečnostným problémom". Celý projekt výstavby jadrovej elektrárne ruského typu pri hraniciach Litvy na Twitteri opäť označil za "geopolitický". Vo svojom tvíte Linkevičius napísal, že EÚ a medzinárodné spoločenstvo "jednoducho nemôžu zostať ľahostajní k takémuto cynickému ignorantstvu". Agentúra Interfax informovala, že litovská spoločnosť Litgrid, ktorá je v Litve prevádzkovateľom prenosovej sústavy, v utorok stanovila nulovú kapacitu pre komerčný tok elektriny z Bieloruska. Stalo sa tak v súlade so zákonom o bojkote elektriny z jadrových elektrární v Astravci, uviedol Litgrid.

Plány na výstavbu jadrovej elektrárne predstavil bieloruský prezident Alexander Lukašenko v roku 2008, keď Minsk dostal od Moskvy na tento projekt pôžičku vo výške desať miliárd dolárov. Elektráreň je postavená podľa ruského projektu a skladá sa z dvoch reaktorov typu VVER-1200 s výkonom 1200 MW. Fyzické spustenie prvého bloku jadrovej elektrárne sa uskutočnilo 20. augusta. Hlavným dodávateľom pre výstavbu celého komplexu bola spoločnosť Atomstrojexport. Ide o pobočku ruského gigantu Rosatom. K zapojeniu elektrárne do siete došlo v čase, keď v Bielorusku od leta pokračujú protesty proti súčasnému vedeniu krajiny, ale najmä proti Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý sa opäť ujal funkcie prezidenta napriek tomu, že opozícia i väčšina zahraničných štátov považujú augustové prezidentské voľby za zmanipulované.

Viac o téme: ProtestJadrová elektráreňZapojenieBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu