Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ústavný súd v Poľsku prerokoval zákon o interrupciách: Radikálne sprísnenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že zákon povoľujúci vykonávanie interrupcií v prípade poškodeného plodu je protiústavný. Verdikt oznámila predsedníčka súdu Julia Przylebská. Rozhodnutie súdu znamená zákaz umelého prerušenia tehotenstva v prípade zistenia, že ide o poškodený plod, informovala agentúra AP.

Poľská legislatíva týkajúca sa interrupcií bola aj predtým jednou z najprísnejších v Európe, pričom až doteraz pripúšťala interrupciu len v prípade znásilnenia, ohrozenia života matky alebo vážneho poškodenia plodu. Predmetný zákon vstúpil do platnosti v roku 1993.

Návrh na zákaz interrupcií v prípade poškodenia plodu podali pravicoví poslanci, podľa ktorých je ukončenie tehotenstva v tomto prípade v rozpore s ústavou, ktorá zaručuje ochranu života každej ľudskej bytosti.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v reakcii na verdikt súdu na Twitteri napísala, že ide o "smutný deň pre práva žien". "Odstránenie (právneho) základu pre takmer všetky legálne interrupcie v Poľsku je v podstate ich zákazom a porušením ľudských práv," uviedla na sociálnej sieti. Takýto krok poľskej justície bude podľa jej slov viesť k tomu, že Poľky budú cestovať za interrupciami do zahraničia alebo podstupovať nelegálne zákroky. Tento týždeň sa v Poľsku konali protesty aktivistov za práva žien na interrupciu a proti ďalšiemu sprísneniu tamojšej legislatívy v tejto oblasti sa zasadzovali aj medzinárodné ľudskoprávne organizácie.

Viac o téme: Zákonústavný súdInterrupcieSprísneniePoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu