Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nahá aktivistka protestovala v Kyjeve proti poľskému zákonu o interrupciách

Proti sprísneniu zákona o interrupciách v Poľsku sa protestovalo i v kostoloch
Proti sprísneniu zákona o interrupciách v Poľsku sa protestovalo i v kostoloch (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

KYJEV - Nahá členka radikálnej feministickej skupiny Femen v pondelok protestovala pred poľským veľvyslanectvom v Kyjeve, aby tak vyjadrila svoj negatívny postoj voči zákonu, ktorý v Poľsku takmer úplne zakazuje interrupcie. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Na trupe ženy sa vynímal anglický nápis "Moje telo je moja voľba", pričom z úst jej viselo niekoľko vešiakov na šaty - symbolov, ktoré reprezentujú nelegálne prerušenie tehotenstva. Počas dňa sa v blízkosti ambasády vyskytlo niekoľko desiatok aktivistov, ktorí vyslovili poľským ženám podporu.

Minulý týždeň poľský ústavný súd rozhodol, že súčasný zákon, ktorý povoľuje umelé prerušenie tehotenstva v prípade poškodenia plodu, je "nezlučiteľný" s ústavou. Rozhodnutie vyvolalo v krajine protesty. Poľsko totiž patrí medzi krajiny EÚ s najprísnejšími pravidlami v oblasti umelého prerušenia tehotenstva. Médiá uvádzajú, že Ukrajinu často Poľky vyhľadávajú najmä pre liberálnejší prístup k interrupciám.

Odteraz budú interrupcie v súlade so súdnym verdiktom v Poľsku zákonom povolené len v prípade, že tehotenstvo ohrozuje život či zdravie matky alebo je dôsledkom zakázaného konania, ako napríklad znásilnenia či incestu.

Viac o téme: ProtestInterrupcieAktivistkaPoľskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu