Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prvý prípad súbežnej nákazy: Žena (54) má koronavírus aj chrípku, experti varujú pred fatálnymi následkami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Niall Carson/PA via AP)

MEXIKO – Koronavírusová infekcia a chrípka majú podobné príznaky. Odborníci už skôr varovali, že je možné naraz ochorieť na covid-19 aj chrípku. Prvý takýto prípad ohlásilo Mexiko. Ide o 54-ročnú pacientku.

Chrípka a jej podobné ochorenia sú respiračné infekcie, ktoré majú podobné príznaky ako nový koronavírus (vysoká teplota, suchý, dráždivý kašeľ, celková únava, slabosť, bolesť hlavy, hrdla atď.). Experti tvrdia, že s chrípkou a covidom-19 môžu ľudia bojovať súčasne.

Dlhodobý COVID-19: Vedci odhalili štyri rôzne syndrómy u pacientov, ktorí sa vyliečili

Prípad súbežnej nákazy v týchto dňoch ohlásilo Mexiko. Päťdesiatštyriročná žena  sa nakazila koronavírusom i chrípkou. Okrem toho má aj rakovinu, chronické problémy s pľúcami, pričom trpí tiež autoimúnnou chorobou.

Prvý prípad súbežnej nákazy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

Už len kombinácia chrípky a covidovej infekcie môže podľa odborníkov z radov zdravotníkov znamenať katastrofu, hoci o tom ešte nejestvuje presná štúdia. Coloradskí experti však upozorňujú, že koronavírus spolu s iným infekčným ochorením zrejme vyvolá horšie zdravotné komplikácie a zvýši riziko smrti pacienta. „Nevieme, ako na seba covid-19 a chrípka reagujú. Keď sa ale oboma chorobami infikujete v jednom čase, mohlo by to spôsobovať väčšie komplikácie a zvyšovať úmrtnosť, než keď ľudia bojujú iba s jedným vírusom,“ povedal pre coloradský denník lekár Michael Roizen.

V pandémii covidu-19 je Mexiko v počte úmrtí spojených s týmto ochorením s viac ako 87.000 evidovanými prípadmi štvrté na svete po USA, Brazílii a Indii. Od vlaňajšieho decembra, kedy sa koronavírus prvýkrát objavil v Číne, zaznamenali v Mexiku 867.559 infikovaných. Tamojšia vláda však priznáva, že reálne počty sú niekoľkonásobne vyššie, čo pripisuje nedostatku testovania.

Viac o téme: NákazaChrípkaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu