Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Denný nárast nových prípadov v Česku presiahol druhýkrát 14-tisíc

Koronavírus v Česku.
Koronavírus v Česku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Denný nárast nových prípadov koronavírusu v Česku presiahol druhýkrát od začiatku epidémie 14.000. Vo štvrtok laboratóriá zaznamenali 14.151 infikovaných, zhruba o 800 menej ako počas rekordnej stredy.

Do štatistík od štvrtkového podvečera pribudlo ďalších 17 úmrtí, celkom s chorobou covid-19 zomrelo 1845 ľudí, najvyšší počet úmrtí pripadá na stredu, a to 113. V nemocniciach bolo podľa posledných údajov na webe ministerstva zdravotníctva 4777 ľudí, z toho 735 vo vážnom stave.

Od 1. marca, kedy boli v Česku zaznamenaní prví infikovaní koronavírusom, bolo celkovo potvrdených približne 223.000 prípadov covidu-19. Aktuálne chorobou trpí takmer 134.000 ľudí. Väčšina infikovaných má mierny priebeh choroby, počet hospitalizovaných ale v posledných dňoch prudko rastie. Len od začiatku tohto týždňa sa počty hospitalizovaných, vrátane vážnych prípadov, zvýšili zhodne zhruba o štvrtinu.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Zomrelých s ochorením covid-19 pribudlo od začiatku týždňa 355, v pondelok prvýkrát počet úmrtí dosiahol stovku, na utorok pripadá 87 obetí, na stredu 113 a na štvrtok zatiaľ 55. V tomto týždni laboratória vykonali tiež doteraz najviac testov za jeden deň, v stredu ich evidovali vyše 44.000. Rekordný bol v stredu aj podiel ľudí pozitívne testovaných na chorobu covid-19, dosiahol takmer 34 percent. Údaje o štvrtkovom počte testov a podiele nakazených zverejní ministerstvo dnes podvečer.

Najvýraznejšie teraz rastú počty prípadov covidu-19 na Zlínsku, kde bolo za posledných sedem dní zaznamenaných zhruba 924 nakazených na 100.000 obyvateľov. Druhý najvýraznejší rast je aktuálne podľa webu ministerstva na Královohradecku, a to takmer 892 prípadov covidu-19 na 100.000 obyvateľov za týždeň.

Kvôli rýchlemu šíreniu nákazy je od štvrtka až na výnimky zakázaný maloobchodný predaj a poskytovanie služieb a tiež obmedzený pohyb ľudí. Ľudia môžu nakúpiť len základné tovary, ako potraviny či lieky, a ďalšie vybrané produkty. Z uzavretia služieb dostali od vlády výnimku napríklad autoservisy či výdajne zásielok. Zakázaný je voľný pohyb ľudí, okrem ciest do práce, na nákupy, k lekárovi či za rodinou. Okrem najnutnejších ciest ale môžu ľudia vyraziť napríklad aj do prírody či na chaty. Stretnúť sa môžu iba dvaja ľudia, pokiaľ sa nejedná o členov jednej domácnosti. Odo dneška nie sú tiež možné návštevy vo väzniciach a detenčných ústavoch.

Viac o téme: ObeteČeskoNárastúmrtiaPrípadyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu