Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Blíži sa záverečná debata pred voľbami v USA: Trump sa nechá otestovať na KORONAVÍRUS

Donald Trump a Joe Biden Zobraziť galériu (5)
Donald Trump a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky, Julio Cortez)

PHOENIX - Americký prezident Donald Trump sa v pondelok povedal, že si nechá urobiť test na koronavírus pred záverečnou debatou prezidentských kandidátov, ktorá sa uskutoční vo štvrtok. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Samozrejme, nemal by som s tým nijaký problém," odpovedal Trump na otázku novinárov, či by sa nechal pred nastávajúcou debatou testovať. Druhá a zároveň posledná prezidentská debata medzi prezidentom Trumpom a nominantom Demokratickej strany Joeom Bidenom sa uskutoční v meste Nashville v štáte Tennessee. Prezidentské voľby sú naplánované na 3. novembra.

Trump 2. októbra oznámil, že mal pozitívny výsledok testu na koronavírus. Ďalšie tri dni strávil vo vojenskej nemocnici pri Washingtone. Jeho osobný lekár Sean Conley neskôr uviedol, že Trump mal niekoľko po sebe idúcich dní negatívne výsledky testov na koronavírus.

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/@lilo623)

Americký prezident zrušil účasť na minulotýždňovej debate, naplánovanej ako druhej z trojice, po tom, ako sa jej organizátori rozhodli uskutočniť ju vo virtuálnom formáte. Svoje rozhodnutie odôvodnili zdravotným rizikom v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Namiesto toho sa obaja kandidáti zúčastnili na samostatných televíznych diskusiách s občanmi. Trumpovu diskusiu vysielala stanica NBC News, zatiaľ čo Bidenovu stanica ABC.

Vypnuté mikrofóny

Americký prezident Donald Trump a demokratický prezidentský kandidát Joe Biden budú mať počas štvrtkovej predvolebnej debaty vypnutý mikrofón, kým bude súper prvé dve minúty rozprávať na každú z tém diskusie. Rozhodla tak nestranná americká Komisia pre prezidentské debaty (CPD), ktorá má ich organizáciu na starosti. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Celkovo 90 minút trvajúca debata je rozdelená na šesť 15-minútových blokov, pričom každý kandidát dostane vždy dve minúty na neprerušované vyjadrenie, až potom sa pristúpi k otvorenej diskusii. V tejto otvorenej diskusii sa nebude používať tlačidlo na vypnutie mikrofónu, ale každé prerušenie kandidátom sa započíta do jeho času.

Blíži sa záverečná debata
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Julio Cortez)

Komisia oznámila zmenu pravidiel debaty v pondelok, tri týždne po chaotickom prvom priamom stretnutí prezidentských kandidátov Trumpa a Bidena, ktoré poznačilo časté prerušovanie - väčšinou sa ho dopúšťal Trump. Komisia čelila nátlaku Trumpovho volebného štábu, aby pravidlá nemenila, a Bidenov tím zasa dúfal v riadenejšiu, hladšiu debatu. Komisia vo vyhlásení napísala, že "dospela k názoru, že je vhodné prijať opatrenia, ktoré pomôžu dodržiavaniu dohodnutých zásad (diskusie), a nemeniť samotné zásady".

Hlasy prijaté 3 dni po voľbách

Najvyšší súd USA povolí štátu Pennsylvánia započítať aj poštou zaslané volebné lístky, prijaté do troch dní po prezidentských voľbách naplánovaných na 3. novembra. Súd tak zamietol sťažnosť republikánov, napísala v pondelok tlačová agentúra AP. Sudcovia v pondelok hlasovali pomerom hlasov štyri ku štyrom - a tento výsledok potvrdil rozhodnutie štátneho najvyššieho súdu, ktorý povolil volebným predstaviteľom prijímať a započítavať volebné lístky až do 6. novembra, dokonca aj v prípade, že nemajú zreteľnú poštovú pečiatku.

Republikáni, vrátane volebného štábu prezidenta Donalda Trumpa, namietali proti takémuto predĺženiu. Argumentovali, že porušuje federálny zákon, ktorý stanovuje deň volieb na prvý utorok po prvom novembrovom pondelku, a že takéto rozhodnutie prináleží podľa ústavy zákonodarcom, nie súdom. Predseda Najvyššieho súdu USA John Roberts sa pridal k trom liberálnym sudcom a spoločne zamietli výzvu pennsylvánskych republikánov, aby najvyšší súd zablokoval verdikt štátneho súdu.

Blíži sa záverečná debata
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Sudcovia Samuel Alito, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh a Clarence Thomas boli za to, aby štát zastavil prijímanie zaslaných hlasovacích lístkov, keď sa volebné miestnosti 3. novembra zatvoria. Rozhodnutie najvyššieho súdu nesprevádzalo odôvodnenie, takže nie je možné povedať, čo motivovalo jednu aj druhú skupinu sudcov. Agentúra AP však dodala, že konzervatívni sudcovia nie sú obvykle ochotní odobriť súdom nariadené zmeny v pravidlách hlasovania tak blízko ku dňu volieb.

Najvyšší súd zvažuje podobnú záležitosť aj v štáte Wisconsin. V tomto prípade však demokrati žiadajú, aby zasiahol. V Pennsylvánii štátna Demokratická strana a jej spojenci žiadali predĺženie hlasovania aj po dni volieb, aby sa mohli započítať i hlasy zaslané poštou. Registrovaní demokratickí voliči totiž žiadajú hlasovanie poštou oproti republikánskym častejšie - takmer v pomere 3 ku 1.

Trump znova zaútočil na odborníka Fauciho

Americký prezident Donald Trump v pondelok znova slovne zaútočil na popredného poradcu Bieleho domu v pandémii koronavírusu Anthonyho Fauciho, označil ho za "pohromu" a vyhlásil, že bude lepšie nevšímať si jeho rady. Trump sa takto vyjadril počas hovoru s členmi svojej volebnej kampane, ku ktorému mali prístup aj televízia CNN a ďalšie americké médiá. Trump neskôr svoje výroky zopakoval na Twitteri a potom aj v rozhovore s novinármi, len 15 dní pred prezidentskými voľbami, uviedla tlačová agentúra DPA.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Ľudia sú už otrávení z Fauciho, jeho rečí a zo všetkých tých idiotov," povedal Trump počas hovoru s členmi kampane, hoci krajina zažíva znepokojujúci stúpajúci trend v prípadoch nákazy koronavírusom. Hovor mal posilniť morálku medzi členmi kampane, ale útoky na obľúbeného odborníka na verejné zdravie boli nevhodné, keďže títo pracovníci majú problémy rozšíriť počty spojencov. Voliči sú navyše nahnevaní tým, ako prezident rieši pandemickú krízu.

Blíži sa záverečná debata
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Al Drago/Pool)

USA majú jeden z najhorších priebehov pandémie na svete a zatiaľ zaznamenali takmer 220.000 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom. Fauci (79) sa nedávno dôrazne ohradil proti tomu, že Trumpov volebný štáb využil v platenej reklame úryvky z jeho prejavu - to vyvolalo dojem, že Fauci podporuje znovuzvolenie Trumpa za prezidenta. Expert na infekčné choroby však povedal, že je prísne nestranícky.

Najnovší Trumpov útok zrejme vyvolalo interview z predchádzajúceho večera v programe 60 Minutes, v ktorom Fauci ostro kritizoval administratívu za tvrdenie, že koniec pandémie je už blízko. Fauci tiež povedal, že Trump sa mýli, keď prirovnáva nosenie rúška k "slabošstvu". Expert následne počas interview ukázal, ako rúško nosiť. A dodal, že ho neprekvapilo, že sa Trump nakazil koronavírusom, lebo nedodržiava sociálny odstup a nenosí tvárovú masku, dokonca ani na veľkých podujatiach, ktorých je hostiteľom.

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyDiskusiaDonald TrumpSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu