Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Vojenský konflikt v Náhornom Karabachu, hlásia desiatky obetí a stovky zranených

O územie Náhorného Karabachu vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor. Zobraziť galériu (5)
O územie Náhorného Karabachu vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor. (Zdroj: SITA/Armenian's Defense Ministry via AP)

STEPANAKERT - Desiatky mŕtvych a stovky zranených si už vyžiadali boje, ktoré od nedele prebiehajú v Náhornom Karabachu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s tým, že obe strany konfliktu sa vzájomne obviňujú z delostreleckej paľby.

Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom v tomto regióne sú podľa Reuters najintenzívnejšie od roku 2016. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vyhlásil v súvislosti s bojmi čiastočnú vojenskú mobilizáciu, pričom ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že pri bojoch dosiaľ zahynulo šesť azerbajdžanských civilistov a zranenia utrpelo 19 ďalších.

Predstaviteľ arménskeho ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra Interfax, uviedol, že pri bojoch bolo zranených už okolo 200 Arménov. Podľa vedenia v Náhornom Karabachu zahynulo už 32 arménskych separatistov, z toho 15 v pondelok. Tamojšie úrady okrem toho v pondelok informovali, že sa im podarilo opätovne získať kontrolu nad časťou územia, o ktoré prišli v nedeľu. Azerbajdžan zároveň obvinili z delostreleckých útokov.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany zase uviedlo, že arménske sily delostrelecky ostreľovali azerbajdžanské mesto Terter. Čína aj Rusko vyzvali obe strany konfliktu na zdržanlivosť. Obdobne na zvýšené napätie v oblasti reagovala v pondelok aj Severoatlantická aliancia, ktorá apelovala na "okamžité" zastavenie násilných akcií.

Moskva zároveň vyzvala za vyhlásenie okamžitého prímeria, zatiaľ čo Turecko uviedlo, že podporí Azerbajdžan, svojho tradičného spojenca. Arménsky veľvyslanec v Rusku v pondelok podľa Interfaxu uviedol, že Turecko presunulo do Azerbajdžanu zo severu Sýrie 4000 vojakov. Azerbajdžan túto informáciu poprel.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

Azerbajdžan v reakcii na boje vyhlásil stanné právo, platiace od pondelka, a tiež nočný zákaz vychádzania (od 21.00 h do 6.00 h) v hlavnom meste Baku a niekoľkých ďalších mestách a okresoch, ktoré sú blízkosti frontovej línie v Náhornom Karabachu.

NATO vyzýva na zastavenie násilia v regióne Náhorný Karabach

Severoatlantická aliancia vyzvala na "okamžité" zastavenie násilných akcií v separatistickom regióne Náhorný Karabach, ktorý je predmetom sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Najmenej 32 arménskych separatistov zahynulo v Náhornom Karabachu počas bojov s azerbajdžanskou armádou, ktoré vypukli v nedeľu a pokračovali aj v noci na pondelok. Informovala o tom agentúra AFP.

"NATO je hlboko znepokojené správami o rozsahu vojenských akcií pozdĺž línie kontaktu v konfliktnej oblasti Náhorný Karabach," uviedol vo vyhlásení pre médiá osobitný vyslanec generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga pre Kaukaz a Strednú Áziu James Appathurai. Zdôraznil, že obe strany musia obnoviť politické rokovania a okamžite ukončiť ozbrojené akcie, ktoré už spôsobili obete aj v radoch civilného obyvateľstva.

Ťažké boje, ktoré v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Armenian Defense Ministry via AP)

"Tento konflikt nemá vojenské riešenie. Znepriatelené strany musia pokračovať v rokovaniach o mierovom riešení," uviedol Appathurai a pripomenul, že NATO podporuje úsilie minskej skupiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorú tvoria Rusko, Spojené štáty a Francúzsko.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoStanné právoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu