Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Francúzsky minister to povedal jasne: Útok v Paríži bol činom islamského terorizmu

Na mieste sú aj francúzski vojaci. Zobraziť galériu (3)
Na mieste sú aj francúzski vojaci. (Zdroj: SITA/ AP)

PARÍŽ - Vyšetrovatelia z francúzskej protiteroristickej prokuratúry zadržali ďalších päť podozrivých v súvislosti s piatkovým útokom neďaleko bývalého sídla redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Celkovo už zaistili sedem osôb vrátane hlavného podozrivého. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin označil piatkový útok sekáčom na mäso, pri ktorom utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia, za "jasný čin islamistického terorizmu". Skutočnosť, že k útoku došlo na ulici, kde kedysi sídlil Charlie Hebdo podľa neho poukazuje na rukopis teroristov z radov islamistov.

Starostka Paríža Anne Hidalgo,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

"Niet pochýb o tom, že ide o ďalší krvavý útok na našu krajinu," dodal minister. Darmanin tiež požiadal políciu, aby preskúmala, či nebola podcenená hrozba vykonania teroristických útokov na uliciach francúzskych miest. Piatich podozrivých zadržali pri prehliadke domu hlavného podozrivého v meste Pantin v severovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Zadržali ich iba niekoľko hodín po zatknutí hlavného podozrivého, ktorým je 18-ročný Pakistanec. Okrem toho v súvislosti s prípadom zaistili za účelom výsluchu aj ďalšieho 33-ročného muža.

Záchranná služba prichádza na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Podľa denníka Le Monde sú zranenými osobami muž a žena. Zaútočili na nich, keď fajčili na ulici. Jeden z nich pracoval pre filmovú produkčnú spoločnosť Premieres Lignes. Podľa francúzskeho premiéra Jeana Castexa sú obaja mimo ohrozenia života, hoci utrpeli vážne zranenia. Produkčná spoločnosť Premieres Lignes pomohla pripraviť dokumentárny film o útokoch na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo z januára 2015 s názvom "Tri dni hrôzy: Útok na Charlie Hebdo". Dokument, v ktorom svedkovia, policajti a pozostalí po obetiach hovoria o sérii teroristických útokoch, vyrobili pre americkú vysielaciu spoločnosť HBO, britskú BBC a francúzsku televíznu spoločnosť France 2.

K útoku došlo v čase, keď v Paríži prebieha so 14 osobami obvinenými zo spoluúčasti na útoku na redakciu Charlie Hebdo v januári 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, a následnom útoku na židovský obchod s potravinami. Týždenník sa následne presťahoval na iné miesto, jeho nová adresa je však utajená.

Symbolické miesta budú strážené

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v piatok oznámil, že určité miesta v krajine budú lepšie chránené. Vyjadril sa tak po útoku sekáčom na mäso neďaleko bývalého sídla redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, kde bolo v roku 2015 zabitých 12 ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Dnes som dal príkaz, aby všetky symbolické miesta, kde sa odohrali útoky, napríklad obchod s kóšer potravinami Hyper Cacher alebo koncertná sála Bataclan..., boli teraz neustále strážené," uviedol Darmanin. Zvlášť chránené budú synagógy v období blížiacich sa židovských sviatkov ako Jom Kipur (Deň zmierenia). "Stále sme vo vojne s islamistickým terorizmom," povedal Darmanin a zdôraznil, že vo Francúzsku pretrváva vysoké riziko teroristického útoku.

Viac o téme: útok FrancúzskoCharlie HebdoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu