Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Americký denník obvinil Chorvátsko z novej vlny pandémie v Európe: Odborníci s tým nesúhlasia

Aj v Chorvátsku prudko narástol počet nakazených koronavírusom.  Ilustračné foto
Aj v Chorvátsku prudko narástol počet nakazených koronavírusom. Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

ZÁHREB - Chorvátsko pôsobilo ako urýchlovač koronavírusovej pandémie. Podľa amerického denníka Wall Street Journal práve letná turistika vyvolala druhú vlnu pandémie. Odborníci majú na vec iný názor.

Najvyššiu mieru nákazy spôsobili mladí ľudia, ktorí sa vracali z dovoleniek v letoviskách. Po drastických obmedzeniach totiž Chorvátsko znovu otvorilo bary a kluby, kam sa mladí ľudia chodili baviť a na ochranné opatrenia veľmi nedbali. Zničil sa tak draho vykúpený úspech v boji s prvou vlnou pandémie.

"Dnes už to nie je Chorvátsko. Rozhodne turisti z Chorvátska nespôsobujú súčasnú situáciu. Ľudia, ktorí sú dnes chorí, tak vo veľkej väčšine v Chorvátsku neboli. Tí z Chorvátska už sú dnes vyliečení, ak si to naozaj odtiaľto priviezli, o čom stále nemáme dôkazy," povedal serveru Lidovky.cz český veľvyslanec v Chorvátsku Vladimír Zavázal. Dodal, že Wall Street Journal je k Chorvátsku trochu prísny.

Vysvetlil tiež, že Chorvátsko ako malá krajina podľa odborníkov nehrá tak dôležitú úlohu pri dovoze infekcie, pretože Česi boli aj v mnohých ďalších dovolenkových rajoch.

"Letné otvorenie hraníc nepochybne situáciu skomplikovalo. Na druhej strane je v samotnej podstate človeka, že chce cestovať. Poviem to ale takto: len nám otrnulo a už nám narástli krídelká. Ja som kategoricky proti akémukoľvek uzatváraniu hraníc, ale myslím si, že akási umiernenosť v cestovaní by bola dobrá," povedal pre Lidovky.cz riaditeľ Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer.

"Tento rok preukázal, že Chorvátsko je u nás tak obľúbené, že to asi máločo dokáže zastaviť," povedal český veľvyslanec. Ilustroval to tým, že v porovnaní s minulým rokom navštívilo krajinu až 80 percent Čechov.

Nový fenomén - vlaky

Novým fenoménom bola tento rok železničná doprava. Spoločnosťou RegioJet tam z Česka a Slovenska prišlo do Chorvátska 60-tisíc ľudí. Obsadenosť vlakov bola viac ako 90 percent, pritom každá súprava má kapacitu 500-560 cestujúcich.

"Spoje do Chorvátska sa z hľadiska dopytu stali našou najúspešnejšou novou trasou," povedal hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj. Posledný spoj odíde z Chorvátska túto sobotu.

"Prevažná väčšina spojov smerujúcich do chorvátskej Rijeky odišla z Prahy kompletne vypredaná. Približne polovica cestujúcich potom využila v Rijeke nadväzné autobusy, ktoré rozvážali cestujúcich do tridsiatky najpopulárnejších destinácií," uviedol Ondrůj.

Viac o téme: PandémiaVlakyDruhá vlnaSlováciChorvátskoČesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu