Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európsky parlament si minútou ticha uctil pamiatku Jozefa Chovanca

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca
Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si na výzvu predsedu EP Davida Sassoliho v pondelok krátko po 17.00 h minútou ticha uctili pamiatku slovenského občana Jozefa Chovanca. Ten zomrel koncom februára 2018, štyri dni potom, ako bol zadržaný políciou na letisku v Charleroi, kde v cele predbežného zadržania čelil neprimeranému a neetickému správaniu zo strany polície.

Sassoli v pléne EP v Bruseli pripomenul, že viacerí europoslanci, ako aj občania ho upozornili na prípad Jozefa Chovanca, ktorý zahynul po zadržaní a väzbe na letisku Charleroi vo februári 2018. Pred týždňom (7.9) na tento prípad Sassoliho v spoločnom liste upozornili aj slovenskí europoslanci zo všetkých politických frakcií v EP.

"Rád by som vyjadril svoju solidaritu s jeho rodinou a blízkymi a ešte raz zdôraznil, že dodržiavanie ľudských práv a zásad právneho štátu je kľúčovou hodnotou Európskej únie," uviedol Sassoli na úvod septembrového plenárneho zasadnutia EP.

Zároveň spresnil, že zákonodarný zbor EÚ podporuje požiadavku na úplné vyšetrenie tohto prípadu a vyzýva zodpovedné osoby na vysvetlenie všetkých okolností. "Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci už bol poverený zaoberať sa týmto prípadom a zvyšok Európskeho parlamentu bude vývoj pozorne sledovať," odkázal Sassoli.

Viac o téme: SmrťBelgickoJozef Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu