Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Skvelá správa farmaceutického koncernu: Oznámil, kedy bude mať hotovú vakcínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ted S. Warren)

WASHINGTON - Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer si je čoraz viac istá, že jej práca na vakcíne Covid-19 bude korunovaná úspechom. V rozhovore pre spravodajskú platformu Time výkonný riaditeľ Albert Bourla uviedol, že schválenie americkou Správou potravín a liečiv (Food and Drug Administration - FDA) je možné do októbra.

„Do septembra by sme mali mať dostatok údajov na to, aby sme mohli povedať, či očkovanie funguje alebo nie; a podať ich FDA,“ povedal Bourla pre Time. „A keď budeme mať šťastie, povolenie v októbri je možné.“

V posledných niekoľkých týždňoch začala spoločnosť zvyšovať výrobné kapacity na rok 2020, aby spoločnosť Pfizer mohla do konca roka vyrobiť 100 miliónov dávok vakcíny - namiesto iba niekoľkých desiatok miliónov, ako sa pôvodne plánovalo. Taktiež už rokuje s vládami na celom svete, aby určili kľúč prerozdelenia.

Spoločnosť Pfizer potom do projektu investovala zhruba 1 miliardu dolárov. Cieľom je dosiahnuť z vakcíny zisk - ale Bourla sa tiež domnieva, že vlády by mali distribuovať prvé dávky rizikovým skupinám bezplatne.

FDA v pondelok oznámila, že dvaja kandidáti na vakcíny BNT162b1 a BNT162b2 dostanú štatút „zrýchleného konania“ a budú môcť byť implementované rýchlejšie.  Pfizer - s obratom v hodnote 52 miliárd dolárov - spolupracuje s nemeckou výskumnou spoločnosťou Biontech v boji proti Covid-19. Spoločnosť so sídlom v Manzi začiatkom júla informovala, že jej testované osoby si počas testov v USA vytvorili účinné protilátky proti patogénu Sars-CoV-2.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Biontech Ugur Sahin bol minulý týždeň tiež optimistický - schválenie je možné do konca tohto roka. Je teda zrejmé, že najvyšší predstavitelia projektu Pfizer-Biontech znejú v porovnaní s viac ako 150 ďalšími projektmi na vývoj vakcín obzvlášť nádejne (alebo skôr odvážne).

Napokon, výsledky hodnotili kladne aj externí odborníci. Imunológ Bernhard Fleischer, bývalý riaditeľ Inštitútu tropickej medicíny Bernharda Nochta, uviedol, že výsledky spoločnosti Biontech sú „veľmi pozoruhodné“. Predpokladá, že vakcína bude chrániť pred koronavírusovou infekciou. Ale to ešte nebolo dokázané.

Viac o téme: VakcínaPandémiaKoronavírusCovid-19Pfitzer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu