Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecká vláda a Pompeo v tom majú jasno: Stojí za otravou Navaľného novým typom novičku Kremeľ?

Alexej  Navaľný
Alexej Navaľný (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin, Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká vláda nemá podľa týždenníka Zeit pochybnosti o tom, že útok jedom na predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného vykonala ruská tajná služba na pokyn Kremľa. Vyplýva to z analýzy inštitútu nemeckej armády pre farmakológiu a toxikológiu so sídlom v Mníchove, podľa ktorej bol Navaľnyj otrávený novým typom látky novičok, ktorú svet doteraz nepoznal.

Ako píše ďalej Die Zeit, nový variant novičku je ešte smrteľnejší ako jeho predošlé verzie a údajne pôsobí pomalšie. Zvyšky tejto látky sa našiel na Navaľného rukách a na hrdle fľaše, z ktorej pil. Nemecko predpokladá, že jed do čaju Navaľného nakvapkal alebo ním potrel povrch šálky, z ktorej tento opozičný politik pil, jeden z agentov ruskej tajnej služby FSB, ktorí Navaľného sledovali, respektíve iný utajený agent. Navaľnyj mal následne po požití jedu zomrieť ešte na palube lietadla smerujúceho z Tomska do Moskvy.

Za to, že Navaľnyj je ešte nažive, vďačí podľa Berlína len zhode šťastných okolností — konkrétne rýchlej reakcii pilota, ktorý núdzovo pristál v Omsku, ako aj tamojším lekárom, ktorí mu okamžite intravenózne podali atropín.

Nemeckí odborníci sú presvedčení, že akciu s použitím takéhoto smrtiaceho a komplexného jedu mohli vykonať jedine tajné služby. Už samotná existencia nového variantu novičku totiž podľa nich vylučuje, že by použil na vlastnú päsť jeden z ruských oligarchov. Na výrobu tohto dvojzložkového jedu je totiž potrebné špeciálne laboratórium a jeho použitie navyše bežní kriminálnici neovládajú.

Nemecké tajné služby okrem toho považujú za nemysliteľné, že by na ruskom území operoval zahraničný agent, vzhľadom na stálu prítomnosť FSB, ktorá Navaľného v Tomsku detailne sledovala. Všetko nasvedčuje tomu, že pokyn na odstránenie Navaľného z cesty vydal Kremeľ, zhrnul Die Zeit.

Nemecko minulý týždeň vyhlásilo, že má "nesporné dôkazy", že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok. Tá bola použitá aj v roku 2018 pri útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Navaľného spojenci poukazujú na to, že použitie tejto vojenskej nervovej látky naznačuje, že zodpovednosť môže niesť len Rusko. Moskva však akékoľvek zapojenie do tohto činu odmieta.

Pompeo sa k tvrdeniu o otrave Kremľom pripája

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu označil za veľmi pravdepodobné, že otravu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného nariadili poprední ruskí predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Myslím, že ľudia na celom svete tento typ aktivity prekuknú... A keď vidia snahu o otrávenie disidenta a uvedomia si, že je tu značná možnosť, že to majú na svedomí ruskí predstavitelia, tak to pre ruský ľud myslím dobré nie je," povedal v stredu Pompeo v rozhovore s rozhlasovým moderátorom Benom Shapirom.

Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v súkromnej nemocnici Charité v Berlíne. Do nemeckého hlavného mesta ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, po tom, ako mu počas letu do Moskvy prišlo nevoľno.

Pompeo v stredu zdôraznil, že USA ako aj jeho európski spojenci budú chcieť, aby Rusko nieslo čin zodpovednosť, pričom Washington sa zároveň pokúsi odhaliť totožnosť jeho páchateľov. "Spravíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme znížili riziko, že sa takéto veci opäť stanú," uviedol.   Pompeo sa takto vyjadril napriek nedávnemu tvrdeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý minulý týždeň povedal, že dosiaľ nevidel žiaden dôkaz potvrdzujúci otravu Navaľného.

Viac o téme: OtravaKremeľAlexej NavaľnýNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu