Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stav Alexeja Navaľného sa zlepšuje: Nemecká polícia chce zabrániť ďalším pokusom o atentát

(Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin, Markus Schreiber)

BERLÍN - Polícia v Berlíne zvýšila bezpečnostné opatrenia, ktoré sa vzťahujú na ruského opozičného politika Alexeja Navaľného hospitalizovaného s príznakmi závažnej otravy na berlínskej klinike Charité. S odvolaním sa na vlastné zdroje o tom informovali spravodajské portály Der Spiegel, The Insider a Bellingcat.

Posilnenie Navaľného ochrany podľa Der Spiegel znamená, že jeho zdravotný stav sa zlepšuje a polícia chce zabrániť ďalším pokusom o atentát, pretože súčasne so zlepšením zdravotného stavu možno očakávať, že k nemu príde aj viac návštev. Zdroje spomínaných médií tvrdia, že Navaľnyj je schopný hovoriť a pravdepodobne si pamätá, čo sa mu stalo pred tým, ako 20. augusta omdlel v lietadle. 

Jeho vyjadrenia môžu byť pre ľudí stojacich za útokom nebezpečné, napísali spravodajské portály. Lekári z Omska, ktorí politika liečili prvé dva dni, tvrdia, že v jeho tele nenašli stopy po jede. Sú presvedčení, že jeho stav sa zhoršil v dôsledku narušenia metabolizmu sacharidov. V Nemecku však lekári dôverujú zisteniam laboratória nemeckej armády (Bundeswehru), ktoré sa domnieva, že Navaľnyj bol otrávený nervovovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

Tá bola použitá aj v roku 2018 pri útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Tento útok sa odohral v anglickom meste Salisbury. Nemecký týždenník Die Zeit napísal, že nemecká vláda nemá pochybnosti o tom, že útok jedom na Navaľného vykonala ruská tajná služba na pokyn Kremľa. Vyplýva to z analýzy inštitútu nemeckej armády pre farmakológiu a toxikológiu so sídlom v Mníchove, podľa ktorej bol Navaľnyj otrávený novým typom látky novičok, ktorú svet doteraz nepoznal.

Ako píše Die Zeit ďalej, nový variant novičku je ešte smrteľnejší ako jeho predošlé verzie a údajne pôsobí pomalšie. Zvyšky tejto látky sa našli na Navaľného rukách a na hrdle fľaše, z ktorej pil. Nemeckí odborníci sú presvedčení, že akciu s použitím takéhoto smrtiaceho a komplexného jedu mohli vykonať jedine tajné služby. Už samotná existencia nového variantu novičku totiž podľa nich vylučuje, že by použil na vlastnú päsť jeden z ruských oligarchov. Na výrobu tohto dvojzložkového jedu je totiž potrebné špeciálne laboratórium a jeho použitie navyše bežní kriminálnici neovládajú.

Nemeckí experti veria, že Navaľnyj prežil iba vďaka rýchlej reakcii pilotov lietadla, ktorí urgentne pristáli v Omsku, a vďaka tamojším lekárom, ktorí mu ako protijed (antidotum) injekčne podali atropín. Klinika Charité v pondelok 7. septembra oznámila, že Navaľného lekári prebudili z umelého spánku a postupne ho odpájajú od pľúcnej ventilácie. Navaľnyj podľa lekárov reaguje už aj na slovné podnety. Klinika však nechcela špekulovať o potenciálnych následkoch otravy. Vysvetlila, že je na to ešte príliš skoro.

Viac o téme: NemocnicaPosilneniePolícia Ochrana NemeckoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu