Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počas nedeľňajších protestov v Bielorusku zadržali 633 ľudí: Predstaviteľka opozície je nezvestná

Protesty v Bielorusku Zobraziť galériu (3)
Protesty v Bielorusku (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - Až 633 ľudí zadržala v Bielorusku polícia počas nedeľňajších protestov proti dlhoročnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, oznámilo v pondelok tamojšie ministerstvo vnútra. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa hovorkyne ministerstva Voľhy Čamadanavovej boli tieto osoby zatknuté za porušenie zákona upravujúceho konanie verejných zhromaždení. Umiestnili ich do väzby a čaká ich vypočúvanie pred súdom. Na nedeľňajšej demonštrácii v hlavnom meste Minsk sa v nedeľu zúčastnilo viac ako 100.000 ľudí, píše AFP.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, v týchto voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

Počas nedeľňajších protestov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Uznať výsledky volieb odmietla aj Európska únia. Bieloruské úrady proti demonštrantom nasadili v nedeľu i armádu, vodné delá a obrnené vozidlá. Na demonštrantov podľa miestnych médií útočili i muži v kapucniach s obuškami. Úrady ľudí zadržali aj na demonštráciách, ktoré sa konali v ďalších bieloruských mestách.

V Minsku zmizla opozičná predstaviteľka

Poprednú predstaviteľku bieloruskej opozície Maryju Kalesnikavovú zadržali v pondelok v centre Minska neznámi muži a odviezli v mikrobuse. Informoval o tom bieloruský spravodajský portál Tut.by, ktorý o zadržaní informovala jedna jeho čitateľka. "Kráčala som po ulici, keď som začula zvuk telefónu padajúceho na zem a dupanie. Otočila som sa a zbadala ľudí v civile a v maskách, ako tlačia Maryju do mikrobusu," povedala pre Tut.by čitateľka - svedkyňa zadržania.  

Počas nedeľňajších protestov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

K incidentu došlo približne o 10.05 h miestneho času (09.00 h SELČ) pri Národnom umeleckom múzeu v Minsku. Hovorca Koordinačnej rady Anton Rodnenkov pre Tut.by tesne po zadržaní uviedol, že nevie, kde sa Kalesnikavová nachádza. O jej zadržaní sa podľa vlastných slov dozvedel z Tutu. Dodal, že bude zisťovať, kde sa nachádza. Odvtedy sa však nie je možné skontaktovať ani s ním, dodal server Tut.by.

"Kde sa Maryja a Anton nachádzajú, neviem. Nemôžeme sa s nimi skontaktovať," povedal člen Koordinačnej rady Maxim Znak. Okrem nich sa nie je možné dovolať ani ďalším dvom vedúcim predstaviteľom tejto opozičnej organizácie.

Viac o téme: ProtestyZatýkanieDemonštráciePolícia BieloruskoMinskAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu