Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Do ulíc Minska vyšli tisíce ľudí: Úrady operátorom nariadili znížiť rýchlosť internetu

(Zdroj: YouTube/Ruptly)

MINSK - Desaťtisíce ľudí sa zišli v nedeľu v Minsku na opozičnom Pochode solidarity. Jeho účastníci sa vydali k rezidencii bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Ako informovala agentúra TASS, bezpečnostné sily účastníkom pochodu nebránili v pohybe, do centra mesta však už ráno stiahli posily pre políciu, ktoré sú v pohotovosti. Medzičasom polícia pristúpila aj zadržiavaniu účastníkov pochodu.

Operátori mobilných služieb na žiadosť úradov v meste znížili rýchlosť mobilného internetu. Ide o prax, ktorá sa využíva od vypuknutia protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb. Niekoľko staníc metra v centre Minska je zatvorených. Všetky dôležité objekty v tejto časti mesta sú pod zosilnenou ochranou. Zablokované sú aj niektoré dôležité dopravné tepny.

Prehradená aj Trieda víťazov, ktorá vedie k Lukašenkovej rezidencii a na ktorej sa v posledných týždňoch každú nedeľu schádzajú prezidentovi odporcovia. Túto nedeľu je táto magistrála prehradená špeciálnou policajnou technikou. Hliadkujú tam príslušníci jednotiek ministerstva vnútra a poriadková polícia. Pristavené sú aj špeciálne vozidlá s baranidlami na rozrážanie davov demonštrantov a vodné delá. Agentúra Interfax zatiaľ odhadla účasť na pochode na 50.000 ľudí. Pripomenula, že zvyčajne sa na nedeľných zhromaždeniach schádzalo vyše 100.000 ľudí.

Unikli údaje o policajtoch podozrivých z brutality

Pochod spravodlivosti organizuje skupina s názvom Nexta Live, ktorá komunikuje so svojimi asi dvoma miliónmi predplatiteľov prostredníctvom siete Telegram. Na tejto platforme Nexta zverejnila aj mená 1003 príslušníkov bieloruských bezpečnostných síl zapojených do brutálneho potlačenia protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Získala ich vďaka pomoci skupiny hackerov zvaných Cyber-Partisans.

Nexta Live uviedla, že zverejneniu osobných údajov o policajtoch mohli zabrániť oni sami, ak by opäť neprikročili k zatýkaniu účastníkov protestných zhromaždení a k použitiu neprimeraných donucovacích prostriedkov. Zásahové jednotky polície však v sobotu na pochode žien ulicami Minska zadržali vyše 400 jeho účastníkov. Nateraz nie je známe, do akej miery je zverejnený zoznam hodnoverný. Nexta Live však vyzvala svojich sledovateľov na internete, aby oznámili, ak vedia o trestnom čine spáchanom osobou zo zverejneného zoznamu.  

Bieloruské ľudskoprávne organizácie a skupiny upozorňujú, že príslušníci bieloruských bezpečnostných zložiek majú pri zásahoch na hlavách kukly a na ich uniformách chýbajú identifikačné znaky, čo je v rozpore s bieloruskými a medzinárodnými právnymi normami. Bieloruská opozícia už dávnejšie apelovala, aby príslušníci bezpečnostných síl zodpovední za smrť, zranenia a zatknutie demonštrantov boli nájdení a vydaní justícii. Ministerstvo vnútra na margo zverejnenia osobných dát príslušníkov bezpečnostných zložiek uviedlo, že zodpovední za ich únik budú potrestaní.

Viac o téme: Internet OperátorMinskAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu