Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Krajina sa musí pripraviť na bieloruských utečencov, tvrdí poľský prezident

Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda
Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Pokračujúca nestabilita v susednom Bielorusku môže v blízkej budúcnosti znamenať prílev utečencov do Poľska. Povedal to v piatok poľský prezident Andrzej Duda. Ide podľa neho o výzvu, na ktorú sa jeho krajina musí pripraviť. Informovala o tom agentúra DPA.

"Stručne povedané, hovoríme o migračnej vlne," povedal Duda na začiatku stretnutia s vládou. Úlohou kabinetu teraz bude preveriť, ako dobre sú na tento scenár pripravené bezpečnostné zložky a príslušné úrady ako napríklad pohraničný úrad.

Duda reagoval na vyjadrenia premiéra Mateusza Morawieckého spred niekoľkých dní. Predseda vlády v auguste ponúkol otvorenie poľských hraníc pre tých obyvateľov Bieloruska, ktorí sú vo svojej vlasti vystavení represiám, ako aj zdravotnú starostlivosť.

Státisíce demonštrantov protestujú po celom Bielorusku proti výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých s 80 percentami zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko. Kritici jeho vládu obviňujú zo zmanipulovania výsledkov, väznenia opozičných politikov a tvrdého potláčania protestov.

Viac o téme: PoľskoBieloruskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu