Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Na protestoch v Bielorusku zadržali desiatky ľudí: Lukašenko varuje pred infekciou

Demonštrácie sa konali na viacerých miestach bieloruskej metropoly vrátane Minskej štátnej lingvistickej univerzity. Zobraziť galériu (3)
Demonštrácie sa konali na viacerých miestach bieloruskej metropoly vrátane Minskej štátnej lingvistickej univerzity. (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - V bieloruskom hlavnom meste Minsk sa v sobotu opäť demonštrovalo proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Agentúra Reuters informovala, že maskovaní agenti bezpečnostných služieb na demonštráciách zatýkali študentov a odvážali ich preč dodávkami. 

Na nepovolených protestoch zadržali do 30 ľudí, uviedla ruská agentúra TASS odvolávajúc sa na vyjadrenia minskej polície. Demonštrácie sa v sobotu konali na viacerých miestach bieloruskej metropoly vrátane Minskej štátnej lingvistickej univerzity. Študenti protestovali aj na Ulici Karla Marxa v centre hlavného mesta. Okrem toho sa v Minsku konal aj pochod tisícov žien, ktoré kričali heslá ako "ruky preč od detí". 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie bieloruského ministerstva vnútra v sobotu informovala, že v piatok zadržali na protivládnych demonštráciách v krajine približne 40 osôb. Ministerstvo uviedlo, že voči zhruba polovici z nich sa chystajú úrady vzniesť aj obvinenia. Počet piatkových zadržaných potvrdila aj bieloruská mimovládna ľudskoprávna organizácia Viasna. Mnohí z nich však podľa jej vyjadrenia demonštrovali pokojne. Viasna dodala, že viacerých demonštrantov zadržali brutálnym spôsobom pri jednej z minských univerzít. 

Demonštrácie sa konali na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Tisíce Bielorusov sa zúčastňujú na bezprecedentných protestoch, ktoré vypukli po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Lukašenko, ktorý je Bielorusku pri moci od roku 1994, vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Uznať výsledky volieb odmietla aj Európska únia, pripomenula DPA.

Demonštrácie sa konali na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Lukašenkovi, ktorý volebný podvod odmieta, sa protesty a štrajky nedarí dostať pod kontrolu. V sobotu pritom demonštrantov pokarhal za to, že protestmi šíria nový koronavírus. Bieloruský líder pritom ešte nedávno pandémiu nového koronavírusu bagatelizoval, pričom obavy z nej označoval za "davovú psychózu" a tvrdil napríklad aj, že koronavírus lieči vodka a sauna, pripomína Reuters.

"Tackáme sa po uliciach a trieme sa o seba," povedal v sobotu v televíznom prejave. "Kde je fyzický odstup a tak ďalej? Robíme všetko pre to, aby sme odďaľovali chvíľu, kedy sa rozlúčime s touto chorobou. To je neprijateľné," dodal. 

Viac o téme: PrezidentVarovanieProtestyPandémiaInfekciaŠírenieBieloruskoAlexander LukašenkoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu