Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vedec poslal Therese Mayovej biely prášok: Skončil v rukách polície, čaká ho väzenie

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Foto / Frank Augstein)

LONDÝN - Na dva roky a desať mesiacov odňatia slobody odsúdili v Liverpoole vedca Christophera Doyla, ktorý v roku 2018 poslal bývalej britskej premiérka Therese Mayovej biely prášok, informovala v piatok na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Súd v Liverpoole vyniesol rozsudok vo štvrtok. Doyle poslal Mayovej list, ktorý obsahoval prášok, ako aj kreslený obrázok expremiérky s odťatou hlavou i obrázok bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka s odkazom, v ktorom Doyle kritizoval Mayovej politiku voči Rusku.

Sudca Anil Murray to označil za "vážny priestupok" s úmyslom vyvolať strach z ohrozenia ľudského života a pripomenul i otrávenie Sergeja Skripaľa. Doyle prášok Mayeovej poslal mesiac po tom, ako v anglickom meste Salisbury otrávili bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, pripomína Sky News.

Políciu 5. apríla 2018 privolali na pobočku pošty v súvislosti s podozrivým balíčkom adresovaným premiérke Mayovej, uvádza na svojej webovej stránke britská Metropolitná polícia. Experti na výbušniny však zistili, že prášok v balíčku je neškodný. Doyla zatkli 24. mája 2018.

Páchateľ pochádza z mesta Widnes v britskom grófstve Chesire a v minulosti pôsobil ako výskumník na britskej univerzite v Cambridgei. Podľa informácií súdu trpel duševným ochorením. Poslanie prášku poprel.

Polícii však Doyle podľa Sky News povedal, že takisto napísal list britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, v ktorom kritizoval jeho postoj k Rusku, i pochvalný list bývalému lídrovi Labouristickej strany. Polícia podľa žalobcu v Doylovom dome našla viac ako 245.000 nemravných fotografií detí. Doyle sa k zhotoveniu fotografií priznal a bol zaradený do databázy nebezpečných osôb (ViSOR).

Viac o téme: Biely prášokLiverpoolTheresa Mayova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu