Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump alebo Biden? Obyvatelia Severnej Karolíny môžu od piatka hlasovať za prezidenta

Joe Biden a Donald Trump
Joe Biden a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

RALEIGH - Obyvatelia Severnej Karolíny môžu od piatka voliť poštou v prezidentských voľbách Spojených štátov. Úrady obyvateľom poslali viac ako 600.000 hlasovacích lístkov, čo predstavuje 16-násobný nárast oproti voľbám v roku 2016, informovala agentúra AP.

Žiadosti o poštové hlasovacie lístky, ktoré Severná Karolína neposiela automaticky, pochádzali prevažne od demokratických a nezávislých voličov. Odborníci sa už mesiace domnievajú, že obavy z koronavírusu prinútia desiatky miliónov voličov voliť prvýkrát poštou, čo značne ovplyvní priebeh volieb a spôsob počítania hlasov.

V roku 2016 odovzdala svoj hlas poštou iba štvrtina voličov. Úrady očakávajú, že tento rok tak urobí väčšina. Štát Wisconsin v súčasnosti eviduje o takmer 100.000 viac žiadostí ako pred štyrmi rokmi, Florida už takmer milión.

V počte žiadostí o voľbu poštou nevedú demokrati len v Severnej Karolíne. V Pensylvánii o ňu požiadalo trikrát viac demokratov ako republikánov. Na Floride, kde republikáni kedysi pohodlne viedli v hlasovaní poštou, pochádza 47,5 percenta žiadostí od demokratov a iba 32 percent od členov republikánskej strany.

Prezident USA Donald Trump v minulosti spochybňoval legitimitu voľby poštou, odvolávajúc sa na obavy z podvodov. V tomto roku Trumpov volebný tím spolu s Republikánskou stranou podal žaloby proti zákonom v štátoch Nevada a New Jersey, podľa ktorých by všetci registrovaní voliči automaticky dostali poštové hlasovacie hárky. V stredu podali ďalšiu žalobu proti podobnému zákonu v štáte Montana, píše spravodajská televízia CNN na svojej webovej stránke.

Z analýzy hlasovania poštou z troch amerických štátov vyplýva, že z celkového počtu 14,6 milióna hlasov vo voľbách v roku 2016 a 2018 došlo k dvojnásobnému hlasovaniu iba v 372 prípadoch, informuje denník Washington post. Kandidát demokratov Joe Biden obvinil Trumpa zo snahy "delegitimizovať" voľby. Ľudí vyzval, aby odvolili čo najskôr.

Viac o téme: Prezidentské voľbyDonald TrumpJoe BidenSeverná Karolína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu