Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Primátor Prahy chce posilnenie vzťahov s Tchaj-pejom: Vzťahy sú prospešné pre oboch

Primátor Prahy Zdeněk Hřib
Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

PRAHA - Pražský primátor Zdeněk Hřib v piatok počas návštevy Taiwanu prisľúbil ďalšie posilnenie vzťahov s partnerským mestom Tchaj-pej, ktoré sú podľa jeho slov apolitické a prospešné pre obe strany. Informovala o tom agentúra DPA.

Praha a Tchaj-pej podpísali zmluvu o partnerstve 13. januára 2020. Vlani ukončili sesterskú zmluvu Praha a Peking, ktorá platila od roku 2016. Stalo sa tak po tom, ako Hřib vyjadril obavy z klauzuly v zmluve obsahujúcej tvrdenie, že Praha uznáva politiku jednej Číny.

"S našimi partnerskými mestami sme chceli mať nepolitickú spoluprácu, a to bolo dôvodom, prečo sme sa pokúsili rokovať o niektorých z našich predchádzajúcich dohôd," povedal Hřib na spoločnej tlačovej konferencii so starostom mesta Tchaj-pej Kche Wen-čem. Hřib a Kche Wen-če počas posledného dňa návštevy českej delegácie na Taiwane vydali spoločné vyhlásenie o budúcej spolupráci vo viacerých oblastiach vrátane boja proti pandémii COVID-19, vzdelávania, kultúrnej výmeny, ochrany zvierat či inovácií v oblasti start-upov.

V októbri 2021 odohrá na Taiwane koncert Symfonický orchester hlavného mesta Praha, dodal Hřib. Koncertné turné totiž v roku 2020 jednostranne zrušil Peking pre eskalujúci spor o princípe politiky jednej Číny. Hřib pricestoval na Taiwan v nedeľu v rámci 89-člennej delegácie vedenej predsedom českého Senátu Milošom Vystrčilom. Čína upozornila, že Vystrčil za svoju návštevu zaplatí "vysokú cenu". Taiwan má od roku 1949 vlastnú nezávislú vládu, avšak Čína tento ostrovný štát považuje za svoju odštiepeneckú provinciu a tvrdí, že len ona má právo hovoriť v jeho mene na medzinárodnej úrovni.

Viac o téme: ČeskoPrahaTaiwanTchaj-pejZdeněk Hřib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu